Gaat voetbal doorbreken in de Verenigde Staten?

De Verenigde Staten is uitgeschakeld maar de populariteit van voetbal 'soccer' is ongekend hoog. Doelman Tim Howard duikt overal op. Gaat de nationale competitie MLS profiteren of gaat de aandacht over een aantal maanden uit naar de buitenlandse competities zoals Premier League en Bundesliga en Primera Division? Sportbusiness Insider ziet weinig kans voor de MLS: "De gemiddelde sports fan is meer geïnteresseerd in de Premier League dan in de MLS. De Premier League is simpelweg een beter product." Twee interessante grafieken.

De kijkcijfers liegen er niet om: meer dan 24 miljoen mensen keken naar de wedstrijd tegen België en belangrijker nog: de beoordeling is, ondanks het verlies, hoger dan bijvoorbeeld de NBA Finals. 9,6 voor voetbal tegenover 9,3 voor basketbal. De beelden van miljoenen mensen die tegelijkertijd voetbal keken in de Verenigde Staten gingen heel de wereld over. Ook wedstrijden van Mexico tegen Kroatië en Duitsland tegen Ghana werden goed bekeken.

Voor veel Amerikanen is het eigenlijk de eerste echte kennismaking met voetbal. De eigen competitie kent geen nationale sterren en ze moeten het doen met routiniers uit het buitenland. Slechts vier doelpunten werden gescoord door een speler uit de MLS, een aantal dat overigens gelijk ligt met de Eredivisie. De interesse in andere voetbalcompetities is aan het stijgen, internet staat vol met uitleg over wat buitenspel is en de NBC besteedt jaarlijks $80 miljoen om de wedstrijden van de Premier League uit te zenden. Ter vergelijking: ESPN, NBC en Univision betalen jaarlijks $30 miljoen voor de MLS. In tegenstelling tot Duitsland en Spanje staat Engeland geen taalbarrière in de weg.

Dat de MLS niet meelift op het succes van het WK en interesse in buitenlandse competities blijkt uit de hartslag van de wereld, namelijk de zoekresultaten in Google. Die is in de afgelopen jaren nagenoeg gelijk gebleven terwijl de Premier League een stijgende lijn laat zien. De lijn met bezoeken aan wedstrijden van de MLS laat wel een stijgende lijn zien. En volgend jaar komen er nieuwe clubs bij: New York City FC en David Beckham is in Miami een nieuwe club aan het opbouwen. Dat moet voor de nodige aantrekkingskracht gaan zorgen.


Lees ook: de eerste slimme voetbalcompetitie ter wereld gaat in 2013 van start met adidas en MLS

Staat voetbal op het punt de Verenigde Staten te gaan veroveren? Dat is een vraag die al jaren gesteld wordt. Toch ben ik optimistisch, groter dan NBA, NFL of NHL? Nee dat niet. Maar zeker een duurzame vierde. De ontwikkeling van voetbalcompetities valt of staat met geld en commercie. Beide zijn met de komst van NYCFC en de nieuwe club van Beckham in overvloed aanwezig. Alles is eraan gelegen om voetbal door te laten breken. Zeker nu NFL onder druk staat vanwege lichamelijk letsel en voetbal van onderuit gevoed wordt. De ontwikkeling kost tijd maar over vier jaar kijken we terug naar het moment waar het allemaal begonnen is.

Bron: Business Insider
Afbeeldingen: Business Insider