Internationale Judo Federatie betrekt jongeren via Minecraft bij haar sport

De Internationale Judo Federatie (IJF) heeft vlak voor de start van de Olympische Spelen haar eigen online Minecraft experience gelanceerd, genaamd 'The Mystery of The Budokan'. Kinderen van over de hele wereld, die beschikken over Minecraft, kunnen gratis samenkomen in een speciaal gemaakte judowereld. Het is de eerste keer dat een sportfederatie de game Minecraft gebruikt om nieuwe generaties kennis te laten maken met haar sport.

The Mystery of The Budokan’ is een educatieve ervaring, waarbij jongeren verborgen objecten moeten verzamelen en judo quests moeten oplossen. Zo maken kinderen kennis met de wereld van judo en haar waarden. Gebouwd rondom het magische Budokan stadion, de plek waar het tijdens de Olympische Spelen van 1964 voor judo allemaal is begonnen. En waar Anton Geesink geschiedenis schreef.

De Minecraft judowereld (judocraft.ijf.org), die wordt gelanceerd op 22 juli, is de eerste van de twee beschikbare werelden. De tweede wereld is aanzienlijk groter en is eind augustus gratis beschikbaar op Minecraft Education en de Minecraft Marketplace. Speciaal bedoeld voor scholen.

Beide werelden zijn gebouwd rond de kernwaarden van judo en bieden kansen voor kinderen om zichzelf uit te dagen, samen te werken met anderen en te leren over vriendschap en respect.

Vlad Marinescu, Director General Internationale Judo Federatie: "Judo is een educatieve sport. Met onze programma’s en campagnes willen we bouwen aan een betere wereld. Minecraft is een geweldige wereld om onze waarden te benutten en kinderen te helpen bij hun ontwikkeling. We dagen onszelf altijd uit om beter te zijn dan gisteren."

Innoveren om nieuwe judogeneraties te bereiken

Met ongeveer 140 miljoen spelers wereldwijd biedt Minecraft veel mogelijkheden voor de Internationale Judo Federatie om de jongere generaties te bereiken en hen kennis te laten maken met de waarden van judo. Waarden die hen helpen mentaal en fysiek sterk te worden.

Het Haarlemse marketingbureau 2Basics is al jaren betrokken bij de internationale bond. En ontwikkelt wereldwijd programma’s en campagnes om kinderen te betrekken bij de educatieve kant van de sport.

Ruben Houkes, oprichter van 2Basics: "We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om kinderen aan te trekken en te betrekken bij de waarden van judo. De introductie van judo in Minecraft bewijst dat IJF naar nieuwe wegen durft te zoeken."

Waarden van judo delen

Het is de missie van de Internationale Judo Federatie om de waarden van de sport te delen met nieuwe generaties. De interesse van de jongere generaties verschuift naar nieuwe, digitale werelden. Dit vormt een uitdaging voor sportfederaties om deze doelgroepen te bereiken en met hen in contact te komen. Gaming kan een kans bieden om kinderen toch kennis te laten maken met sport en daar heeft de IJF nu op een creatieve manier gebruik van gemaakt.