KNVB introduceert E_Oranje om jongeren eerder en langer aan voetbal te binden

De KNVB heeft dinsdag bekendgemaakt een digitaal Nederlands elftal te beginnen. Met dit zogenaamde E_Oranje, waarvan Koen Weijland bondscoach wordt, wil de voetbalbond de beleving van de voetbalfans vergroten en een zo groot mogelijk aantal fysieke voetbalfans en E_voetballers bereiken en verbinden.

“Uit onderzoek is gebleken dat er een grote overlap is tussen voetballers en E_voetballers”, zegt Jean-Paul Decossaux, directeur commercie bij de KNVB. “Voor de nieuwe generatie is er weinig verschil tussen online en offline. Digitaal voetballen maakt deel uit van hun voetbalbeleving. Met de komst van E_Oranje hopen wij meer jongeren eerder en langer aan onze sport te binden.”

Inspiratie voor gamers

E_Oranje zal bestaan uit meerdere FIFA- en PES-spelers die tijdens internationale toernooien van wereldbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA en tijdens vriendschappelijke interlands uitkomen voor Nederland. In de voorselectie van E_Oranje zitten de twee beste Nederlanders op de FIFA Global Series Ranking, de vier best presterende spelers uit de eDivisie en de vier best presterende spelers uit de kwalificatietoernooien die de KNVB organiseert. Tijdens trainingskampen in Zeist wordt vervolgens uitgemaakt wie de definitieve selectie van E_Oranje halen. Het selectieproces wordt begeleid door E_Bondscoach Koen Weijland, vijfvoudig Nederlands kampioen FIFA en de eerste E_voetballer die daarmee een profcontract verdiende.

“Een mooie eer”, zegt Weijland (28). “Toen ik tien jaar geleden met professioneel gamen begon, had ik nooit gedacht een club te vertegenwoordigen, laat staan dat ik bondscoach zou worden. Mooi dat de KNVB nu de meerwaarde van E_voetbal inziet, ik denk dat alle FIFA- en PES-spelers daardoor worden geïnspireerd. Veel voetballers gamen zelf ook, kijk naar het Nederlands elftal, waar de spelers hun PlayStations overal mee naartoe nemen. Het is niet het één of het ander. Als E_Bondscoach bepaal ik straks niet wie E_Oranje gaat vertegenwoordigen, maar zorg ik wel voor een zo eerlijk mogelijk selectieproces en de beste activiteiten om goed te kunnen presteren. Zowel fysiek als digitaal.”

Headerfoto: Shutterstock.com