Nederlandse autosportfederatie start platform voor virtuele autosport

De Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) gaat online racen een podium geven. De bond lanceert komende winter een online platform voor erkende Nederlandse competities in racegames: KNAF Digital. Het initiatief is erop gericht de autosport toegankelijker te maken voor een bredere doelgroep.

Dankzij ondersteuning van NOC*NSF kunnen deelnemers zonder inschrijfkosten deelnemen aan de eerste kampioenschappen, waarin gestreden wordt om écht prijzengeld. Om een zo breed mogelijke doelgroep te kunnen aanspreken, richt de KNAF zich in eerste instantie vooral op spelcomputers, met ‘KNAF-certified’ competities in de games Gran Turismo Sport (PlayStation 4) en DiRT Rally 2.0 (PlayStation 4, Xbox One en pc).

“Juist in deze bijzondere tijden zien we de sterke behoefte aan toegankelijke autosport voor iedereen, het liefst vanuit je eigen huis”, aldus Maarten van Wesenbeeck, General Manager KNAF. “Met KNAF Digital laten we alle liefhebbers van virtueel racen, van fervente gamers tot beoefenaars van fysieke autosport, tegen elkaar strijden op nationaal niveau. Zo is er sprake van mooie kruisbestuiving."

Porschecoureur en simulatietrainer Rudy van Buren en Mitchel van den Brink, de jongste Dakar Rally-deelnemer ooit, zijn gestrikt als ambassadeurs.

Veel animo

Er werd de laatste jaren al steeds meer virtueel geracet en de coronacrisis heeft voor een verdere versnelling van deze trend gezorgd. Van Wesenbeeck laat tegenover de NOS weten veel vertrouwen te hebben in het nieuwe platform. "We moeten ons nu bewijzen, maar dat gaat wel lukken. Er is veel animo. En dit is een coronabestendige competitie, dus het komt sowieso van de grond."

Headerfoto: KNAF Digital/Ferry Naaijer