Nieuw product Uniek Esports promoot inclusiviteit in gamewereld

Esports en gaming is eigenlijk de meest inclusieve vorm van sport. Voor mensen met een beperking zijn er namelijk allerlei oplossingen bedacht, waardoor ze alsnog hun hobby (of beroep) kunnen uitoefenen. Toch zijn er in de wereld van esports nog maar weinig spelers met een beperking te vinden. Uniek Sporten wil daar verandering in brengen en komt daarom met een nieuw product voor gamers met een beperking: Uniek Esports. Met dit platform wil Uniek Sporten professioneel gamen toegankelijk maken voor iedereen.

Het doel van het nieuwe initiatief Uniek Esports is om gamers met een beperking die de stap naar esports willen zetten van informatie voorzien, ontzorgen en de publieke perceptie van esporters met een beperking verbeteren. Op het platform vinden gamers met een beperking tal van informatie en handige tips & tricks over games, hardware mogelijkheden en worden binnenkort ook verschillende online toernooien georganiseerd. Verder hebben ze de mogelijkheid om andere gamers te ontmoeten en ervaringen te delen.

“Dat willen we met het platform ook aanwakkeren”, zegt Arjo Wijnhorst, online marketeer Uniek Sporten. “De informatie en tips zijn belangrijk, maar het gaat ons zeker om de stap daarna. Daar helpen onze partners HiPerks en ESL Benelux heel erg bij. Zij gaan potentiële esporters echt verder op weg helpen.”

Esporters met beperking in bestaande divisies en teams

HiPerks en ESL Benelux zijn samen met Techonomy en Fonds Gehandicaptensport de bedenkers van Uniek Esports, dat inclusiviteit binnen esports wil promoten. Het plan werd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2021 uitgeroepen tot één van de winnaars van de challenge ‘Sportakkoord inclusieve(re) esports’. Met de geldprijs die daaraan vastzat konden de ambities van de vier partijen worden waargemaakt.

Het doel van Uniek Esports is niet een apart esportsteam op te richten met een gamers met een beperking, zegt Wijnhorst. “Want dan hebben we het nog steeds niet over inclusie. Waar wij voor staan is dat in bestaande divisies en teams esporters met een beperking ook hun plek gaan krijgen. Want wij geloven dat esports en gaming de meest inclusieve vorm van sport is die bestaat.” Hij wijst daarbij ook naar de vele hardware oplossingen voor allerlei beperkingen zoals controllers waardoor de drempels die je kan ervaren wegvallen.

Boegbeelden creëren

De esportswereld inclusiever maken werkt volgens Wijnhorst twee kanten op: “Wij willen laten zien aan esporters met een beperking: dit kun jij ook. En tegelijkertijd zeggen we ook tegen valide esporters dat zij gelijkwaardig zijn aan spelers met een beperking.”

Eén van de dromen is om esporters met een beperking te begeleiden en op weg te helpen naar professionele teams in bijvoorbeeld FIFA of League of Legends. Wijnhorst: “Het zou heel mooi zijn wanneer we esporters met een beperking hebben die aan een groot toernooi meedoen in Ahoy. Dan krijg je echt boegbeelden.”

Kijk voor meer informatie op: https://www.unieksporten.nl/es...