Primeur: IOC organiseert eerste game-event met Olympic Virtual Series

Het Internationaal Olympisch Comité heeft donderdag aangekondigd een nieuw evenement te gaan organiseren. In samenwerking met vijf sportbonden en game-ontwikkelaars is de Olympic Virtual Series (OVC) bedacht. Dit is het allereerste aan de Olympische Spelen gerelateerde game-event. Volgens de olympische gedachte worden er meerdere virtuele wedstrijden georganiseerd waaraan iedereen mee kan doen.

De OVS duurt van 13 mei tot en met 23 juni 2021. De volgende vijf sporten doen mee aan het nieuwe evenement: (virtueel) wielrennen, roeien, honk- en softbal, zeilen en motorsport. Roeien heeft een open format, verder wordt er gebruikgemaakt van bestaande games, te weten: Zwift, eBaseball Powerful Pro Baseball 2020, , Virtua Regatta en Gran Turismo. De vorm en het concept van de evenementen verschillen van elkaar, maar de wedstrijden zijn wel allemaal te zien via het Olympic Channel van het IOC.

Nieuw publiek bereiken met virtuele sporten

Het orgaan denkt al enige jaren na over de opkomst van esports en de rol van ‘traditionele’ sporten. Met de OVS neemt het IOC de eerste stap naar een toekomst waarin esports onderdeel wordt van de Spelen. “De Olympic Virtual Series is een nieuwe, unieke Olympische digitale ervaring met als doel een nieuw publiek op het gebied van virtuele sporten te bereiken”, zegt IOC-voorzitter Thomas Bach. “De organisatie hiervan is in lijn met onze digitale strategie. Het event bevordert sportparticipatie en promoot de Olympische waarden, met speciale aandacht voor de jeugd.”

Het IOC benadrukt dat de OVS een ‘massa-evenement’ moet worden, waar iedereen aan kan meedoen. Het wil de fysieke en virtuele wereld bij elkaar brengen. Op een later moment kunnen er nog meer sportbonden aansluiten. De FIFA, FIBA, ITF en World Taekwondo hebben al interesse getoond om in de toekomst ook mee te doen.

Toevoeging esports aan Spelen

Er wordt al enkele jaren gespeculeerd over de mogelijke toevoeging van esports aan de Spelen. Het IOC organiseerde in 2018 nog een Esports Summit en toppartner Intel hield voorafgaand aan de Winterspelen in Pyeonchang een esportstoernooi.

Headerfoto: Shutterstock.com