Rocket League-toernooi KKD testcase voor mogelijk vervolg in esports

Voor het eerst stapt de Keuken Kampioen Divisie in esports. De divisie organiseert 16 mei een online esports-toernooi met de game Rocket League, waar fans namens een van de 16 Keuken Kampioen Divisie-clubs aan mee kunnen doen. Het online evenement is mogelijk de opstap naar meer esports gerelateerde activiteiten voor de Keuken Kampioen Divisie.

Vrijwel alle grote sportorganisaties hebben inmiddels naast hun reguliere competitie een esports-variant opgezet, met in Nederland de eDvisie als bekendste voorbeeld. Zeker in deze tijd waar mensen wereldwijd binnen moeten blijven is gaming en esports een nog populairder tijdverdrijf geworden. De sport zoekt logischerwijs naar manieren om via gaming en esports in contact te blijven met supporters.

De Keuken Kampioen Divisie had vanuit strategisch oogpunt al plannen om te starten met esports, vanwege de huidige voetballoze periode zijn deze plannen versneld geïmplementeerd. “Omdat de Keuken Kampioen Divisie niet in de game FIFA zit, hebben we gekeken naar andere spellen die voor ons en onze achterban interessant kunnen zijn. Onder meer League of Legends en Fortnite zijn besproken, maar Rocket League bleek het meest te passen bij ons en we zien hier de meeste kansen in omdat de game toegankelijk en makkelijk te volgen is, geschikt voor kinderen en het gelijkenissen toont met het ‘echte’ voetbalspelletje”, legt Philip Tiekink, marketing manager van de Keuken Kampioen Divisie, uit.

Rocket League is een spel dat zich afspeelt in een virtueel voetbalstadion. In tegenstelling tot het voetbal dat we kennen, staan er bij Rocket League auto’s op het veld die tegen elkaar strijden met als doel om zoveel mogelijk doelpunten te maken. De twee teams die tegen elkaar spelen worden elk vertegenwoordigd door drie auto’s (met optionele wissels). In Nederland zijn er ongeveer 150.000 mensen die interesse hebben in Rocket League. Tiekink wil met het Keuken Kampioen Divisie Esports Fan Tournament een platform bieden aan fans van de competitie in tijden waar er niet gevoetbald kan worden. “We wilden een activatie opzetten, waarbij de huidige supporters verbonden kunnen blijven aan hun club en we tegelijkertijd een nieuwe doelgroep kunnen bereiken en enthousiasmeren. Dit toernooi is met name bestemd voor alle fans van de Keuken Kampioen Divisie clubs én spelers van de game Rocket League. Je kunt virtueel de eer van één van de zestien Keuken Kampioen Divisie-clubs verdedigen.”

Nieuwe doelgroep bereiken

Het Keuken Kampioen Divisie Esports Fan Tournament - een samenwerking tussen de Keuken Kampioen Divisie en Gamers First - is een eendaags online gespeeld toernooi. Het vindt plaats op zaterdag 16 mei en begint om 12.00 uur. Het hele event wordt vanuit de H20 Esports Arena in Purmerend live uitgezonden op het YouTube-kanaal van de Keuken Kampioen Divisie en het Twitch-kanaal van Inside Esports. “Er wordt commentaar gegeven bij de wedstrijden en in de studio zijn een presentator en ten minste één analist aanwezig. Net als tijdens het reguliere schakelprogramma op FOX Sports schakelen we continu tussen de wedstrijdbeelden en de studio. Omdat dit de eerste keer is dat wij een dergelijk esports initiatief organiseren, is het wel lastig inschatten hoeveel mensen gaan kijken naar de livestream. Dit gaan we vanzelfsprekend evalueren”, zegt Tiekink.

Voor de 16 Keuken Kampioen Divisie-clubs is er een grote rol weggelegd in de promotie van het toernooi. Tiekink verwacht dat er een nieuwe groep potentiële fans kan worden aangesproken via het online toernooi. “We spreken een andere, en hoogstwaarschijnlijk jongere doelgroep aan dan de gemiddelde supporter die normaal in het stadion komt of naar het schakelprogramma kijkt op FOX Sports. We hopen natuurlijk dat de mensen die naar de livestream gaan kijken, uiteindelijk staan te juichen voor hun club. Het zou helemaal mooi zijn als dit ook de reguliere supporters betreft.”

"Het zou mooi zijn als we ook binnen esports als springplank kunnen dienen voor talenten uit de regio van de Keuken Kampioen Divisie-clubs"

Philip Tiekink (Keuken Kampioen Divisie)

Esports als nieuw product

Het online toernooi is dus de eerste stap die de Keuken Kampioen Divisie zet op het gebied van esports. Als het aan Tiekink ligt, is het een opstap naar meer. “We zijn al een tijd bezig om te kijken hoe we deze markt kunnen betreden. Onderdeel van onze strategie is dat we onder andere kijken naar business development initiatieven als esports om onze doelgroep te verbreden. Ik zie esports ook echt als een nieuw product, een uitbreiding van wat wij als Keuken Kampioen Divisie naast de reguliere voetbalcompetitie aanbieden. We gaan proberen deze doelgroep zo optimaal mogelijk te enthousiasmeren. Ik hoop natuurlijk dat heel veel reguliere supporters van clubs een kijkje komen nemen in de esports wereld, maar esports en de reguliere voetbalwedstrijd kunnen prima naast elkaar leven.”

“Een online competitie, een heel seizoen lang, zou je goed kunnen laten aansluiten bij de opzet van de Keuken Kampioen Divisie. Aan het begin van het seizoen stellen de clubs hun selectie samen - in het geval van Rocket League een team van minimaal drie spelers. Daarna begint de competitie en aan het eind van elke periode kun je een fysiek esports evenement organiseren waar spelers en fans aanwezig zijn en strijden om de periodetitel”, vervolgt Tiekink.

Positionering

Tiekink stelt dat een toekomstige esports-competitie ook in lijn moet zijn met de positionering van de Keuken Kampioen Divisie. “Wij bieden nu het podium voor voetbaltalenten om zich te presenteren aan de Eredivisie en andere internationale competities. Het zou mooi zijn als wij binnen de esports wereld ook deze rol kunnen vervullen en als springplank kunnen dienen voor esports talenten uit de regio van de Keuken Kampioen Divisie-clubs.”

“Om een esports-competitie op te zetten heb je wel extra financiële middelen nodig en de steun van sponsors. Eerst moet je bereik opbouwen, de tweede stap is om sponsors te betrekken. Het online toernooi moet een eerste indicatie geven van het bereik dat we hiermee kunnen gaan opbouwen. Als we in de toekomst daadwerkelijk een online competitie gaan opzetten, hopen we daar nieuwe partners aan te kunnen verbinden, maar daar is het nu nog te vroeg voor. Het Keuken Kampioen Divisie Esports Fan Tournament, featuring Rocket League is een mooie testcase om te kijken of, en zo ja, hoe we verder willen met esports.”

Teams kunnen zich vanaf vandaag via www.keukenkampioendivisie.nl/e... inschrijven voor het toernooi.