Gaming bij NOC*NSF een mission impossible?

Jarenlang zaten gamers alleen op een zolderkamer urenlang te staren naar bewegende pixels die met enige fantaste een wereld voorstelde waarin alles mogelijk was. Die tijden liggen ver achter ons. Gamen is mainstream geworden en een groot deel van de gameconsoles staan onder een TV waar de hele familie naar kijkt. De Nederlandse e-sportbond wil zich aansluiten bij NOC*NSF om zo de 'sport' (daarover zijn de meningen verdeeld) groter te maken. Meer publiciteit, toegang tot bedrijven en meer sponsorgeld. 

Het beeld van een gamer is de afgelopen 10-15 jaar compleet op de schop gegaan en is allang niet meer voorbehouden aan de nerds zonder sociaal leven. Overkoepelend spelen een aantal factoren een belangrijke rol: de gamesindustrie is explosief gegroeid tot een wereld waarin miljoenen verdiend worden. De kwaliteit van de games is omhoog gegaan, marketingmachines draaien op volle toeren. De afzetmarkt is gegroeid en gamers zijn vooral kuddegevoelig. Slechts een aantal titels per jaar overleven, de concurrentie tussen uitgevers is moordend. De mainstream gamers kopen een aantal games per jaar en dat zijn met name de games die vrienden ook spelen. Denk aan FIFA, Call of Duty of Destiny. Het zijn games die miljoenen kosten om te produceren en waar honderden uren met vrienden in doorgebracht worden.

Samen online, voorheen beperkt tot gezellig op de zolderkamer en nu wereldwijd met miljoenen tegelijk, heeft gaming in de spotlights gezet. Alles gebeurd tegenwoordig online en iedereen kan meekijken. Amazon was er als de kippen bij om de streamingdienst Twitch voor bijna een miljard dollar binnen te halen. Peanuts voor een platform waar dagelijks miljoenen mensen gebruik van maken en standaard geïnstalleerd staat op de nieuwste gameconsole van Sony. Want gamers zijn gepassioneerde mensen die bereid zijn om uren en uren te investeren om beter te worden. De beste van de wijk, de beste van het land, de beste van de wereld. En daar gaat grof geld in om. Zo mogen de winnaars van een Call of Duty toernooi een miljoen euro verdelen.

De finale van dergelijke toernooien worden in de Verenigde Staten live op TV (met commentatoren erbij) uitgezonden. ESPN2 zond de finale van het populaire 'Defence of the Ancients 2' (Dota 2) uit waar 11 miljoen dollar voor de winnaar klaarlag. De aandacht, bedrijven en het grote geld lonkt dus voor e-sports maar in Nederland is het voor individuen moeilijk om het hoofd boven water te houden. En dus zoekt de e-sportsbond toenadering bij NOC*NSF. De naam is een voordeel en de bond ziet openingen: "Wij hebben ook denksporten zoals dammen en schaken. Maar ook darts. Daarbij denk je ook je niet meteen echt aan sport." Voor eSports op hoog niveau moeten de hersenen topfit zijn. In lijn met de Sportnext trend van 2014: de psyche als de laatste horde zijn gamers altijd bezig met: het aanleren routines, het verbeteren van techniek, het leren omgaan met tegenstellingen en het herkennen van stresspunten.

Lees meer over: de psyche als laatste horde (door Gijsbregt Brouwer)

De vraag is of virtuele soldaten overhoop knallen een sport is? Het lijkt me een brug te ver. Zou NOC*NSF ooit in een top-10 ambitie kunnen verkopen dat de desbetreffende topsporter dag in dag uit bezig om bommen te plaatsen en de vijand uit te schakelen door en kogel in de richting van het hoofd te sturen? Dan kunnen darten en schaken toch op iets meer credibility rekenen. In andere landen, bijvoorbeeld Zuid-Korea is gaming onderdeel van de cultuur. Gaming zie je terug op straat en gamers zijn helden. In Nederland rollen media nog geregeld over elkaar heen om games verantwoordelijk te stellen voor gruweldaden en verslavingen. De gamesindustrie zou moeten investeren in de toegevoegde van gaming voor de samenleving. En NOC*NSF in het bijzonder de bijdrage aan een gezonde samenleving. Bijvoorbeeld door de sportparticipatie te verhogen met innovatieve sportgameconcepten als Zombies, Run! Tot die tijd is het vragen van geld, publiciteit en bedrijven aan NOC*NSF een mission impossible. 

Lees ook: dé handleiding om alle kinderen aan het sporten te krijgen