Gezondheid is een groot goed

Is sport gezond voor je? Iedereen is altijd geneigd om op die vraag direct "ja" te zeggen. Sterker nog hele overheidsprogramma's worden opgehangen aan sport: mensen - vooral kinderen- meer laten bewegen staat centraal in onze door zitten gedomineerde maatschappij. Naast bewegingsarmoede wordt sport nog tegen veel meer potentiële kwalen ingezet, maatschappelijk, sociaal, psychisch en fysiek. Sport met andere woorden is gezond.

Maar die discussie verdwijnt niet. Want het is allebei waar: sport is vooral gezond, maar niet altijd en niet voor iedereen.

Toch zal Neymar deze vraag niet met ja beantwoorden. Een gebroken ruggenwervel is niet gezond. Een hele generatie wielrenners zal bovenstaande vraag ontkennend beantwoorden: hun door doping verpeste lijven zijn nauwelijks gezond te noemen. De bergbeklimmers die nooit meer van de Mont Blanc afkomen, de formule 1 coureur die in het ziekenhuis ligt, de marathonloper met uitdrogingsverschijnselen, de tennisspeelster die onder zware druk van haar ouders moest presteren en de skiester die in het vangnet hangt, ze zijn er allemaal niet gezonder op geworden.

In de VS wordt deze discussie op dit moment heel wat heftiger gevoerd dan bij ons. Sport in de VS is in meer dan de helft van de gevallen sport waarbij flink fysiek contact centraal staat. Vooral bij football, hockey en wrestling en zelfs bij "ons voetbal" krijgen de atleten rake klappen. Waar het vroeger nog schattig was dat een ex-voetballer wat stamelend zocht naar woorden of een voormalig bokser met trillende handen zijn koffie opdronk, kijkt men nu anders tegen deze degeneratie van het menselijk lichaam aan. Los van het feit dat het lijkt dat de sporthelden van de Amerikaanse samenleving van nu zich veel vaker misdragen dan voorheen, blijkt dat de helden van vroeger een veel grotere kans hebben op allerlei ernstige (hersen)ziekten. De NFL koopt ex-pro's met honderden miljoenen af om de discussie over de ongezondheid van de sport maar uit beeld te krijgen.

Maar die discussie verdwijnt niet. Want het is allebei waar: sport is vooral gezond, maar niet altijd en niet voor iedereen. Nu sport wereldwijd een enorme groei doormaakt en steeds vaker als panacae wordt ingezet voor alle problemen van onze moderne maatschappij, is het goed om de "collateral damage" van sport te adresseren. Of dit nu omkoping, doping, match fixing of verhoogde gezondheidsrisico's betreft. De gevestigde partijen met hun miljarden belangen zullen altijd geneigd zijn om hun kop in het zand te steken. Het is aan de andere organisaties zoals media, overheid maar ook de sportmerken zoals Nike en adidas om hierin het voortouw te nemen. Zodat iedereen over een paar jaar de vraag of sport gezond is volmondig met ja kan beantwoorden.

MET DANK AAN: SportAmerika #41

LEES ALLES: Columns SportAmerika

Afbeeldingen (CC): HowieGQMagazine