Het gebruik van sport apps in Nederland

Het gebruik van sport apps in Nederland neemt serieuze vormen aan: bijna de helft van de hardlopers en een kwart van de wielrenners gebruiken apps zo blijkt uit onderzoek door Multiscope onder 1.020 Nederlandse consumenten. Runkeeper is de populairste app, Hardlopen met Evy is de bekendste. Een op de acht gebruikers van Runkeeper kan zelfs niet meer zonder de app.

Nederland doet vooral aan wandelt, zwemt, fitnesst, loopt en fietst zo bleek eerder al uit de Sportdeelname Index van NOC*NSF. Niet alleen apps maar ook activity trackers worden steeds vaker gebruikt tijdens het sporten. 46% van de hardlopers gebruikt een app, bij 35 tot 50 jarige hardlopers ligt het percentage zelfs nog hoger (54%). Een kwart van de wielrenners gebruikt apps en één op de tien wandelaars gaat op pad met een app. De activity trackers moeten nog markt zien te veroveren, het gebruik ligt bij de ondervraagden op ongeveer 3%.

(Winnaars van de vierde Sport App Awards: TeamNL, Hardlopen met Evy, Everyday Football, NOS Sport en De Opstelling)

Voor hardlopers, wandelaars en wielrenners is Runkeeper de populairste app. De tweede meest gebruikt app varieert per sport: Hardlopers gebruiken Hardlopen met Evy, wielrenners Strava en Wandelaars Runtastic. Voor een aantal van de sporters zijn bepaalde apps zelfs onmisbaar geworden. Een op de acht gebruikers van Runkeeper kan niet meer zonder. Een derde (35%) van de gebruikers van Runkeeper gebruikt deze app elke keer als men gaat sporten en nog een kwart (27%) meestal. Een derde van de gebruikers van Hardlopen met Evy gebruikt de app altijd en 16% gebruikt deze app meestal. Hardlopen met Evy is met 36% tevens de bekendste app gevolgd door Runkeeper (34%) en Runtastic (20%). De bekendste activity trackers zijn Nike Fuelband (12%, Garmin Vivofit (9%), Jawbone en Fitbit (beide 7%).

Het type sport app is voornamelijk prestatiegericht en brengt een sociaal element. Het gebruik van apps motiveert mensen, geeft ze inzicht in de prestatie en is een leidraad voor de ontwikkeling. Het delen van sportprestaties is populairder onder mannen (20%) dan onder vrouwen (12%). Foto's en routekaartjes worden veelal gedeeld. Over games en/ of challenges wordt niet gesproken.

Meld nu jouw favoriete Nederlandse sport app aan via info@sportnext.nl of deel op Twitter via #sportnext. Het thema van de vijfde Sport App Awards is 'mobile-first'. Alles over de vijfde Sport App Awards.