Het laatste sportmarketingnieuws: Commotie om trui Sinkeldam en Hazard koopt voetbalcub

In de week waarin veel Nederlandse Eredivisieclubs weer begonnen met trainen, lees je hier het laatste sportmarketingnieuws. Een verzameling van nieuws, feiten en artikelen die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.

  • Facebook gaat Champions League-wedstrijden livestreamen
  • Commotie om aangepaste kampioenstrui Sinkeldam in Tour
  • Clubs zijn creatief met aankondiging van transfer
  • Voetballers investeren in nieuwe voetbalclub in VS
  • Eerste beelden van ultramodern videoscherm in nieuwe stadion Atlanta Falcons
  • Griek Manolas weigert transfer naar Zenit omdat hij niet in roebels betaald wil worden

Facebook gaat Champions League-wedstrijden livestreamen

De aankondiging die je wist dat zou komen; Facebook gaat in de Verenigde Staten een aantal Champions League-wedstrijden livestreamen. De UEFA en FOX hebben een deal gesloten met het grootste sociale netwerk ter wereld (2 miljard maandelijkse gebruikers). FOX Sports gaat in de VS vanaf september via twee Facebook-pagina’s de wedstrijden livestreamen. Een paar wedstrijden zullen exclusief te zien via FOX Sports GO en Facebook, andere zijn gelijktijdig via de televisie te bekijken. Facebook heeft al deals gesloten met Univision, zodat het 46 wedstrijden uit de Mexicaanse competitie Liga MX kan livestreamen, en ook duels uit de MLS zullen dit jaar via het sociale platform te zien zijn.

De deal tussen Facebook, FOX en de UEFA is een volgende stap in de verschuivingen die momenteel plaatsvinden in de strijd om de live uitzendrechten van sport. Twitter en Amazon hebben zich ook al in dit speelveld gemengd en dan zijn er nog de OTT-platformen zoals DAZN die eveneens vol op livesport inzetten. The battle is on!

ZIE OOK: Het laatste sportmarketingnieuws: Unieke beelden dankzij bodycam van Roberto Carlos

Commotie om aangepaste kampioenstrui Sinkeldam in Tour

Een fotofinish moest vorige week zondag aantonen wie er Nederlands kampioen wielrennen op de weg was geworden. Ramon Sinkeldam drukte zijn wiel net iets eerder over de streep dan Wouter Wippert. De Zaandammer is het komende jaar eenvoudig te herkennen in koersen in zijn rood-wit-blauwe shirt. Of toch niet. SInkeldams ploeg Sunweb dacht er namelijk iets anders over. Het klassieke, volledig rood-wit-blauwe tricot heeft plaatsgemaakt voor een regulier Sunweb-shirt, met een horizontale baan in de driekleur. En een oranje leeuw. "We respecteren de geschiedenis van de trui, maar willen ook de waardering voor onze sponsor tonen, vandaar dit verzoek aan de wielerunie KNWU", liet teambaas Iwan Spekenbrink weten.

De wielerwereld was er niet blij mee en diverse prominenten lieten hun ongenoegen blijken. Sinkeldam gaat zaterdag namens Sunweb van start in de Tour de France, maar wie op televisie gaat zoeken naar de klassieke kampioenstrui komt dus bedrogen uit.

Clubs zijn creatief met aankondiging van transfer

De transfergekte moet nog op gang komen, maar de eerste spelers zijn alweer van club gewisseld. Normaal gesproken wordt dat bekendgemaakt via een tweet, Facebook-post, een berichtje op de clubsite of misschien een persbericht. Maar het kan natuurlijk ook anders. Dat lieten Yeovil Town en FC Eindhoven deze week zien.

Yeovil Town gebruikte een nieuwe functie van Snapchat om de komst van Jake Gray bekend te maken. Sinds kort kunnen gebruikers van Snapchat de functie ‘Snap Map’ gebruiken, wat betekent dat je op een virtuele kaart kunt zien waar je vrienden zijn. De mensen bij Yeovil Town waren creatief en scoorden door hun tweet veel media-aandacht.

Ook FC Eindhoven toonde aan dat het ondertekenen van een contract niet altijd hoeft plaats te vinden in het stadion of op het trainingscomplex. Het kan bijvoorbeeld ook in de achtertuin van een supporter. Branco van den Boomen werd woensdag thuis bij trouwe fan John van den Dungen gepresenteerd als de nieuwste aanwinst van FC Eindhoven. Nadat het contract was ondertekend, stak John de barbecue aan en werd er saté gegeten.

Voetballers investeren in nieuwe voetbalclub in VS

Eden Hazard, Demba Ba, Yohan Cabaye en Moussa Sow hebben samen een nieuwe voetbalclub opgezet in San Diego. Samen met lokale investeerders zijn de vier voetballers van plan een succesvolle club aan de westkust van de Verenigde Staten op te richten. Het is de bedoeling dat de ploeg vanaf volgend jaar gaat uitkomen in de North American Soccer League (NASL), het niveau onder de MLS. "San Diego is een mooie plek en de liefde en de passie die de mensen hier voor voetbal hebben, maakten dat dit een makkelijke keuze was voor ons. Mijn vrienden en ik zijn vereerd om deze droom in vervulling te laten gaan", aldus Hazard. Een even opmerkelijk als interessante keuze van de vier voetballers. Wie volgt?

Eerste beelden van ultramodern videoscherm in nieuwe stadion Atlanta Falcons

Sportstadions worden elk jaar mooier en groter. Er lijkt haast een soort ratrace te zijn wie het meest moderne en geavanceerde stadion kan bouwen. Atlanta Falcons doet zeker een gooi naar de hoofdprijs. Paradepaardje van het nieuwe Mercedes-Benz Stadium is het 360 graden state of the art videoscherm. De beelden hieronder spreken voor zich.


Griek Manolas weigert transfer naar Zenit omdat hij niet in roebels betaald wil worden

We sluiten de rubriek deze week af met een zeer opmerkelijk bericht uit Rusland. Of het echt waar is, is ons niet helemaal duidelijk. Maar het is te leuk om niet te benoemen. De Griek Kostas Manolas zou van AS Roma verkassen naar Zenit Sint-Petersburg. Er was één probleem: de verdediger kwam niet opdagen voor de medische keuring. Volgens sommige journalisten kwam dat omdat hij zijn (ongetwijfeld vorstelijke) salaris in euro’s wou ontvangen en niet in roebels. De transfer is van de baan en inmiddels lijkt Manolas op weg naar Chelsea. Benieuwd of hij wel in ponden betaald wil worden.


Headerfoto: Twitter@TeamSunweb