Het laatste sportmarketingnieuws met Wimbledon, Sunweb en naamsverandering Dallas Mavericks

Ook in 2018 presenteren we elke week het laatste sportmarketingnieuws. Een verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing in helder perspectief zetten.

Wimbledon meest populaire sportevenement van 2017

We beginnen het nieuwe jaar nog even met een terugblik op 2017. Google heeft namelijk een aantal interessante zoeklijstjes gepubliceerd in het kader van de 'Year in Search 2017'. Uiteraard zoomen wij hier op SPORTNEXT in op de sport. De top tien trending sportevenementen wordt verrassend aangevoerd door Wimbledon, nog voor de Super Bowl.

Als we alleen kijken naar Nederland dan is Max Verstappen de meest populaire sporter op Google. Verrassende naam in de top tien is Lars Veldwijk. Zijn uitverkiezing heeft de speler van FC Groningen voornamelijk te danken aan zijn relatie met vlogster Monica Geuze.

Super Bowl veruit best bekeken programma op tv in 2017

Ook Nielsen blikte nog eenmaal terug op 2017. Het onderzoeksbureau zette de best bekeken televisie-uitzendingen in de Verenigde Staten op een rij. Ondanks licht dalende kijkcijfers en veel negatieve berichtgeving rondom de NFL is de Super Bowl opnieuw veruit het best bekeken op televisie in 2017. 112 miljoen Amerikanen zagen de seizoenfinale van de NFL. De eerste vier programma’s in de lijst hebben allemaal met American Football te maken. Op plek vijf staat de eerste niet-sport gerelateerde uitzending: de uitreiking van de Oscars. Ook het honkbal werd goed bekeken vorig jaar. De laatste wedstrijd van de World Series trok ruim 28 miljoen kijkers.

Team Sunweb wil met nieuwe partner Samsung innovatieve foto- en vdeocontent creëren

Een mooie samenwerking in het wielrennen. Samsung is de komende drie jaar partner van Team Sunweb. De samenwerking is gericht op het creëren van innovatieve foto- en videocontent gedurende het jaar, die unieke beelden moeten laten zien achter de schermen en op die manier de fans dichter bij het wielerteam moet brengen. De contentcreatie met Samsung draagt ook bij aan Creating Memories Live, een online show en co-productie tussen het team en hoofdsponsor Sunweb.

Overigens maakte Team Sunweb ook bekend dat hoofdsponsor Sunweb de Nederlandse Dopingautoriteit gaat betalen om het anti-dopingprogramma van de formatie uit te voeren. Het programma gaat ongeveer anderhalve ton kosten.

Dallas Mavericks veranderen naam in China

Een opmerkelijke stap van NBA-club Dallas Mavericks. De ploeg van de Duitser Dirk Nowitzki heeft de naam in China veranderd. De Mavericks werden in het Chinees vertaald als 'Little Cows' en daar komt nu verandering in. Tijdens de wedstrijd tegen Golden State Warriors, die in China werd uitgezonden door Tencent, werd bekendgemaakt dat de officiële Chinese naam is gewijzigd naar 独行侠 (DúXíngXiá), wat ruwweg vertaald kan worden naar het Engels als 'Lone Ranger Heroes'. Chinese fans van de Mavericks konden zelf stemmen op hun favoriet. Volgens clubeigenaar Mark Cuban is de naamswijziging het begin van een nieuw hoofdstuk in de lange legacy van de Mavericks in China.

Manchester City rijkste club ter wereld, Ajax op plek 46

Volgens een nieuw onderzoek van Soccerex, een denktank van beleidsbepalers uit het internationale voetbal, is Manchester City de voetbalclub met de meeste financiële macht. De Engelsen blijven Arsenal en Paris Saint-Germain voor. The Soccerex Football Finance 100 is een lijst waarin ‘s wereld beste clubs zijn gerangschikt op basis van de waarde van de selectie, vaste activa, geld op de bank, potentiële investeringen door de eigenaars en de nettoschuld. Ajax bezet de 46e plek op de ranglijst, met dank aan de goede financiële positie van de club en de megatransfers van Davinson Sanchez (€40 miljoen) en Davy Klaassen (€27 miljoen) van afgelopen zomer. Feyenoord is terug te vinden op plek 80, PSV ontbreekt in de lijst.

Bekijk hier de hele lijst. 

Franse fans mogen via social media shirt van hun favoriete club ontwerpen

Een mooi initiatief in Frankrijk, waar fans van FC Nantes, RC Lens en SM Caen zelf het ontwerp voor een shirt mochten bedenken. Via het Snapchat-account van kledingsponsor Umbro kon iedereen zijn of haar idee insturen. Umbro nam alle wensen van de fans mee bij de totstandkoming van een nieuw shirt. FC Nantes, RC Lens en SM Caen speelden allen een wedstrijd in de limited edition-shirts.


Headerfoto: Team Sunweb