Het succes van Wimbledon’s sociale media

Het hart van elke tennisspeler en sportfan begint altijd sneller te kloppen zodra het einde van juni in zicht komt op de agenda. In deze periode van het jaar betreedt namelijk de tennistop het heilige gras van All England Lawn Tennis and Croquet Club voor Wimbledon. Van 29 juni tot en met 12 juli zaten weer miljoenen sportvolgers, met name tennisliefhebbers, op het puntje van hun stoel om zo dicht mogelijk bij de televisie en mobiele apparaten (telefoon, laptop, et cetera) de wedstrijden te volgen.

Wimbledon heeft een speciaal tintje in vergelijking met de drie andere grote toernooi - Australian Open, French Open (Roland Garros) en US Open. Niet alleen vanwege de maagdelijk witte outfits van de tennissterren, maar ook vanwege de sociale media strategie. Wimbledon loopt namelijk voor op de concurrentie. In aanloop naar het toernooi speelde sociale media een grote rol in de promotie. Daarbij werd gretig gebruikgemaakt van maar liefst negen tools, te weten Facebook, Twitter, Instagram, Vine, YouTube, Goolge+, Snapchat, Pinterest en Tunepics. Tijdens het toernooi werd nogmaals duidelijk dat de andere Grand Slams achterlopen op Wimbledon.

Cijfers liegen niet

We kunnen enigszins eenvoudig laten zien dat Wimbledon de meeste volgers heeft op (bijna) alle sociale media. Daarbij wordt gekeken naar de inzet van de vijf meest gebruikte tools: Facebook, Twitter, Instagram, Vine en YouTube (cijfers per 16 juli 2015, red.). Zoals onderstaande cijfers weergeven moet Wimbledon het alleen op YouTube afleggen tegen de Australian Open. Kanttekening: de US Open moet dit jaar nog plaatsvinden op 31 augustus - 13 september 2015.

Kijk naar Wimbledon’s succesvolle inzet van Vine: #14VinesForWimbledon

Content King op Twitter

Wimbledon gooide hogen ogen op Twitter, dat al ingezet werd tijdens de promotie. Het officiële account @Wimbledon (actief sinds 2008) heeft ruim 1,75 miljoen volgers, waarbij #Wimbledon de meest gebruikte hashtag is. Een eenvoudige, duidelijke hashtag die de hele lading dekt. Wat opvalt aan de tweets is dat aan elk bericht een foto of video wordt toegevoegd, dat daardoor een groot aantal retweets (bereik) krijgt. Beelden spreken de fan veel meer aan dan woorden. Hieronder wordt dat nogmaals duidelijk gemaakt. Voorafgaand lanceerde Twitter ook nog eens een lading nieuwe emoticons, die werden gepresenteerd door een passende ambassadeur: Serena Williams.

Prachtige en emotionele foto’s scoren goed.

Vine en Twitter worden op de juiste manier ingezet.

Als  klap op de vuurpijl de ‘Champion’s Dance’ van Novak Djokovic en Serena Williams, met ruim 4,6K retweets en 5,9K favorites.

Video's, video's en nog eens video's op Facebook

Facebook is het medium waar Wimbledon de andere drie Grand Slams mijlenver achter zich laat. Met ruim 3,2 miljoen likes heeft het toernooi het dubbele aantal fans in vergelijking met de anderen. Het succes daarachter is onder andere het aantal video's dat het verantwoordelijke team heeft geüpload. In twee weken tijd zijn meer dan honderd(!) video's geplaatst op de tijdlijn, omgerekend ongeveer zeven per dag. Al voorafgaand aan Wimbledon liet de pagina zien hoe 'eenvoudig' het was om de aandacht te trekken. Drie maanden van te voren kondigde onder andere José Mourinho, de veelbesproken hoofdtrainer van de Engelse voetbalclub Chelsea, Wimbledon aan.

Tijdens het toernooi wist Wimbledon zich te onderscheiden in de content. Naast de gebruikelijk video's, zoals dagelijkse overzichten, spelersinterviews en saaie persconferenties, scoorde vooral de video's die net dat extra tintje gaven. Denk daarbij aan de populaire vangbal van voetbal-/wereldster David Beckham, de mooiste punten van de dag (Plays of the Day), beelden van en/of uit het publiek (met - juichende - bekende persoonlijkheden), een met honden spelende Andy Murray, een grasetende Djokovic en ga zo maar door. Meerdere video's gingen viral. Daardoor raakte niet alleen de tennisfan enthousiast, maar de gehele (sport)wereld.

Een andere dragende kracht van de video's is de lengte. Niemand zit thuis, op het werk of onderweg te wachten op een video die bijvoorbeeld zeven minuten duurt. Het Facebook-team hield hier maar al te goed rekening mee. Sommige video's kenden slechts een lengte van enkele secondes, een drempel die gemakkelijk te nemen en te delen is.

Instagram als bolwerk van foto's

Wimbledon 2015 was voor het digitale team de editie om Instagram in het daglicht te zetten. Net als bij de andere sociale media lag de lat ontzettend hoog en dat ziet men direct terug aan de prachtige kwaliteit van de geplaatste foto's. Met als doel: meer volgers, meer comments, meer likes en dus meer bereik. Bij het begin van het toernooi telden de meeste foto's minder dan 10.000 likes, terwijl bij de foto van winnaars Djokovic en Williams meer dan 43,2 duizend keer op like werd gedrukt en meer dan 450 reacties werden geplaatst. Ondertussen wordt @Wimbledon door meer dan 413 duizend gebruikers gevolgd.

In vergelijking met de al gespeelde Grand Slams zien we dat Wimbledon ook bij dit medium de leiding neemt. Bij de Australian Open kreeg winnaar Djokovic meer dan 12,6 duizend likes, terwijl Stanislas Wawrinka bij Roland Garros 24,2 duizend likes mocht ontvangen. Wanneer alle vier de Instagram-profielen worden bekeken, dan straalt Wimbledon rust en perfectie uit.

Wimbledon blijkt dus op sociale media de absolute champion wat betreft strategie en content: game, set and match!

Met dank aan Overtime Sport - Mario Glasnovic voor inspiratie.