Het WK Allround maakt nieuwe herinneringen in het Olympisch Stadion

Aangezien we bij SportsGen op jaarbasis zo’n tien events organiseren in of rondom het Amsterdamse Olympisch Stadion, is de legendarische venue min of meer gaan voelen als tweede thuis. Met bovengemiddelde interesse bezoeken we daarom de andere sportevenementen die hier georganiseerd worden. Bijna twee jaar terug hostte het stadion de EK Atletiek en de afgelopen maanden en dagen kon schaatsminnend Nederland genieten van De Coolste Baan van Nederland en het ISU WK Allround, geïnitieerd door de collega’s van House of Sports in samenwerking met de KNSB en vele partners. Zowel tijdens de veelbesproken huldiging van TeamNL op de Coolste Baan als op de slotdag van het WK mocht ik erbij zijn.

Net als de Olympic Experience in 2016 voelde de Coolste Baan echt een beetje als de Olympische thuisbasis van TeamNL. Wat dat betreft was de timing van het event perfect. Het Nederlandse succes in Pyeongchang wakkerde de schaatskoorts flink aan in ons land en de (soms extreem) winterse temperaturen deden de rest. De combinatie van zelf sporten, genieten van een hapje en een drankje in de ruimschoots aanwezige pop-up tentjes en het ondertussen nauwlettend in de gaten houden van de sportieve prestaties tijdens de Winterspelen, bracht Zuid-Korea - hoe ver weg ook - toch een stukje dichterbij.

Commotie

De ontvangst en huldiging van de TeamNL-kampioenen op de Coolste Baan moest de cirkel helemaal rondmaken. Organisatorisch een forse uitdaging. Het was koud, veel fans waren er vroeg bij en stonden dus lang te wachten, de atleten waren uitgeput en verlangden naar hun familie en bed en de huldiging was te zien in miljoenen huishoudens door de live-coverage van de NOS. De presentatoren van dienst deden hun best om bevriezingsverschijnselen bij het publiek te voorkomen en maakten er het beste van. Van de commotie die de huldiging met name op Twitter teweegbracht (zo leek de huldiging volgens Jack van Gelder meer op een braderie) schrok ik eerlijk gezegd een beetje. De stadionbeleving was blijkbaar totaal anders dan die op televisie.   

WK Allround

Amper twee weken later keerde ik terug binnen de stadionmuren, waar inmiddels een enorm transformatieproces succesvol was afgerond. De reusachtige tenten, horecagelegenheden en VIP-decks waren letterlijk het stadion uit getakeld en de knusse familiesfeer van de Coolste Baan had plaatsgemaakt voor het topsportklimaat van het WK Allround.

De tribunes waren vol en dat is ontzettend knap, want met de extra neergezette stoeltjes heeft het Olympisch Stadion een capaciteit van om en nabij de 25.000 bezoekers. De internationale betrokkenheid van de schaatsfan was bewonderenswaardig. Ook toeschouwers die er met een biertje in de ene en patatje in de andere hand een sport van hadden gemaakt zo hard mogelijk te juichen voor ieder zichzelf voortbewegend object op schaatsen, vermaakten zich opperbest. De relatief hoge ticketprijzen waren klaarblijkelijk geen reden voor het schaatspubliek om thuis te blijven.

De dweilpauzes werden optimaal benut om de olympisch kampioenen van TeamNL, onder wie Kjeld Nuis, nogmaals in het zonnetje te zetten. Ook de onttroonde Sven Kramer en nieuwe ‘Meester van de Wereld’ Patrick Roest reden talloze ererondes.

Nieuwe herinneringen

Het WK Allround en het Olympisch Stadion maakten nieuwe herinneringen. Wanneer over enkele weken de rust in het stadion is wedergekeerd en de atletiekbaan weer zichtbaar is geworden, zal ik toch even stil staan bij de inmiddels befaamde bocht waar Sverre Lunde Pedersen tijdens de tien kilometer ten val kwam en de wereldtitel zag wegglippen.

Sinds de opening op 18 januari bracht De Coolste Baan van Nederland, met de WK Allround als slotstuk, schaatsend en sportliefhebbend Nederland in vervoering. De organisatie wordt alom geprezen voor hun lef en ondernemerschap. Vanuit het perspectief van bezoeker, met speciaal oog voor eventmanagement, venue dressing en branding, valt daar weinig tegenin te brengen. Over vier jaar weer?


Headerfoto: Twitter@marktuitert