Het WK van ’t geld, hoeveel verdienden de scheidsrechters?

Het WK zit erop. Duitsland is de kampioen, Nederland veroverde een prachtige derde plek en de FIFA vertrekt met een zak geld uit Brazilië. Dit WK bleek eens te meer het kampioenschap van het grote geld. De getallen duizelen voor je ogen, maar een interessante vraag is ook: Wat houdt een scheidsrechter nu eigenlijk over aan een maand Brazilië?

De FIFA behaalde een kleine drie miljard euro aan omzet. Dat is 66% meer dan het toernooi in Zuid Afrika opleverde en liefst elf keer zoveel als het WK ’98 in Frankrijk. Het merendeel hiervan vloeide voort uit de verkoop van de TV-rechten. Uiteindelijk houdt de FIFA, na aftrek van kosten, ongeveer 1,5 miljard euro over aan winsten. Duitsland werd kampioen en mag bijna 26 miljoen euro verwachten van de FIFA. Daarvan sluist de Duitse bond 6,9 miljoen euro direct door naar haar spelers, die ieder 300.000 euro mogen bijschrijven. Nederland krijgt als de nummer drie ruim 16 miljoen euro.

Het best bewaarde geheim is misschien wel wat de scheidsrechters dit WK verdienden. De ‘mannen in het zwart’, die ruim een maand over het veld renden en het moeten stellen zonder eeuwige roem.

De FIFA doet officieel geen mededelingen over de inkomsten van haar arbiters. De Wereldvoetbalbond deelt haar scheidsrechters voor het WK in categorieën in, van 1 tot 9 (waar 1 de hoogste categorie is). Vermoed wordt dat op het WK van 2014 de gemiddelde scheidsrechter tussen de 26.000 en 30.000 euro verdiende over het gehele toernooi. Ongeveer tien scheidsrechters staken hier iets boven uit en verdienden uiteindelijk 37.000 euro. Dit waren de arbiters die het meest werden gebruikt, de belangrijkste wedstrijden toegewezen kregen en het ‘meest senior’ zijn. Alhoewel Björn Kuipers door de goede prestaties van Oranje niet veel in actie kwam, mag verwacht worden dat hij ruim 30.000 euro overhield aan het toernooi. Of dat veel of weinig is mag u zelf beoordelen. Ter vergelijking: Voor elke Champions League wedstrijd die Kuipers fluit, verdient hij ruim 4.500 euro. In dat licht is een WK toch een mooi appeltje voor de dorst.

Afbeelding (CC): MR
Bronnen: CN - WSJ - Forbes