Hoe artificial intelligence het turnen kan veranderen

Turnen zou er bij de Olympische Spelen in 2020 in Tokio weleens heel anders kunnen uitzien. Geen menselijke juryleden meer, maar één juryrobot. Real-time scores op het moment van de oefening en niet meer minuten in spanning moeten afwachten wie er een gouden medaille heeft gewonnen, maar direct na de oefening al het aantal punten zien. Dankzij artificial intelligence is het dichterbij dan je denkt.

Tokio wil over tweeënhalf jaar de meest innovatieve Olympische Spelen ooit organiseren. Samen met haar partners is het Japans Olympisch Comité druk bezig allerlei ideeën uit te werken. Een van die ideeën is de introductie van kunstmatige intelligentie – oftewel artificial intelligence (AI) - als onderdeel van het jureren bij turnen.

De Internationale Gymnastiek Federatie (FIG) heeft het voornemen AI te introduceren tijdens de Spelen in 2020. Een van de voorwaarden is wel dat een aantal partners van het IOC akkoord moet gaan. De Japanse IT-gigant Fujitsu, dat het 3D sensorensysteem ontwikkelt, stelt dat het product het jureren eenvoudiger maakt, het coaches en atleten helpt bij hun training en dat het tv-kijkers een niet eerder vertoonde verslaggeving kan bieden.

Fujitsu heeft tot nu toe alle kosten op zich genomen. Het bedrijf is momenteel bezig alle data van de turnoefeningen te analyseren en te vergaren, zodat de software straks perfect werkt. Het doel van de FIG is ervoor te zorgen dat het jureren sneller gaat, elke minuscule beweging van de atleet wordt vastgelegd en controversiële beslissingen worden voorkomen. 

Nadelen

Er zijn ook nadelen aan jureren met AI. Zo kan het systeem gehackt worden, juryleden kunnen hun baan verliezen en de creativiteit van turners zou uiteindelijk ingeperkt kunnen worden. "Turners staan erom bekend grenzen te verleggen, nieuwe elementen te verzinnen. Wat gebeurt er als iemand een oefening doet die niet geregistreerd staat in het computersysteem?", vraagt turnlegende Noma Comaneci zich in gesprek met The Guardian af. “Hoe gaat dat gejureerd worden?”

Het lijkt niet realistisch dat het nieuwe jurysysteem al op de Spelen in 2020 wordt gebruikt. Tijdens het WK in Doha volgend jaar wordt er voor het getest op een groot toernooi. Morinari Watanebe, voorzitter van de FIG, heeft desondanks goede hoop dat AI al snel geïntroduceerd wordt in de turnwereld. "We moeten klaar zijn voor 2020. We hebben een verantwoordelijkheid om turners de juiste scores te bieden. We kunnen onjuiste scores van juryleden niet meer accepteren in deze tijd. Als turners de meerwaarde ervan in gaan zien kan dat de sport verder helpen."

Het staat vast dat AI in de toekomst een rol gaat spelen in het turnen. Maar of we Epke Zonderland in Tokio na zijn oefening een buiging zien maken naar een robot blijft voorlopig nog de vraag.

Video: Uitleg over de 'juryrobot'


Headerfoto: Shutterstock.com