Hoe Duitsland wereldkampioen is geworden met dank aan het adidas miCoach elite Team System

Het is een understatement om te zeggen dat op het trainingsveld van de Duitse nationale ploeg alles bijgehouden wordt. In samenwerking met EXOS analyseert het miCoach elite Team System de snelheid, afstand, versnelling, hartslag en intensiteit tijdens de training. Alle resultaten zijn direct beschikbaar op de iPad. Het geeft inzicht in hoe fit de spelers zijn, dieper dan spelers zelf kunnen beschrijven. In Nederland traint Ajax met hetzelfde systeem. In een blog beschrijft adidas de mogelijkheden, want de kracht van de data zit in de interpretatie. Dit is meer dan 'alle kleine beetjes helpen'.

SPORTNEXT organiseert op 10 september een speciale live sessie rondom apps, data en beleving op Sportpark De Toekomst, vlakbij het adidas miCoach performance center in Amsterdam. Voor meer informatie en inschrijven Sportnextlive.nl

Power en distance
Een van belangrijkste eenheden die binnenstromen op de iPad is power. Relatief gezien: hoe meer power (kracht) een speler levert zonder energie te verbranden des te fitter is de fysieke gesteldheid. Levert een speler weinig kracht power maar is wel uitgeput dan is het een teken om de speler in de gaten te houden. Een andere belangrijk eenheid is afstand en zeker in relatie tot de speler. Moet een speler tijdens de wedstrijd lange afstanden afleggen, bijvoorbeeld een aanvallend ingestelde verdediger, dan is het zaak de speler tijdens de trainingen ook meer beweegt. Data geven inzicht.

De volgende stap is namelijk om aan de hand van de data ook doelen te stellen. De doelen zijn persoonlijk en vaak gerelateerd aan de training, wedstrijd of een toernooi. Bij een intensieve trainingen kan de coach bijvoorbeeld zo een speler eruit pikken die verzaakt. Binnen enkele seconden is de balans opgemaakt. Of in de voorbereiding op een wedstrijd waar het veld klein gehouden wordt op korte sprints.

"Het adidas miCoach elite Team System is voor de buitenwereld minder zichtbaar dan schoenen of kleding maar is zeker een essentieel onderdeel voor adidas bij de ondersteuning om teams beter te maken. We werken constant aan nieuwe mogelijkheden om onze producten beter te maken en teams vooruit te helpen."

Lees meer: de eerste slimme voetbalcompetitie gaat in 2013 van start met adidas en MLS

"Het miCoach elite systeem is een belangrijk onderdeel geweest tijdens de voorbereidingen op WK-wedstrijden. Bijna bij elke training meten we de prestaties van alle spelers. Met deze waardevolle informatie kunnen we het resultaat analyseren en spelers beter maken door te focussen op precies de juiste gebieden."


Openbaar voor de fans
De data zijn helaas niet openbaar. Net als in het wielrennen is dit waarschijnlijk een kwestie van tijd. De transparante atleet komt eraan. Een atleet waar gegevens bijna real-time beschikbaar zijn voor de fans. Het geeft de sportbeleving een nieuwe dimensie. Bijna letterlijk kruipen we zo in de huis van de speler. Een ontwikkeling die we ook de komende maanden/ jaren met veel interesse zullen volgen.

 

Bron: adidas blog - SportstechieNET
Afbeeldingen: adidas blog