Hoe Tom Tom blijft…

Je moet het gezien hebben om het te geloven. De Giro-zege van Tom Dumoulin heeft Nederland zo in vuur en vlam gezet dat hij op de slag de populairste BN'er is geworden. Honderden selfies per dag tijdens de Binck Bank Tour is heel normaal en altijd zijn er weer microfoons waar hij wat in moet roepen. Alleen al het gemak waarmee hij met zijn populariteit omgaat en hoe hij, ondanks de sterrenstatus, gewoon Tom is gebleven, is in Nederland nog maar zelden vertoond. Mede dankzij het beleid van zijn ploeg Team Sunweb.

Zoals zo vaak staat de communicatie-man van Team Sunweb, Benny Ceulen, rustig aan de kant te luisteren als in de gemeenteraadszaal van Geraardsbergen op de stoel van de burgemeester Tom Dumoulin rustig zijn overwinning in de Binck Bank Tour analyseert. Hij doet dat met flair. Op een natuurlijke wijze is het duidelijk dat er een winnaar achter de tafel zit. Dumoulin heeft een uitdagende prettige en open stijl in de omgang met de media en heeft in oud-journalist Benny Ceulen een ervaren coach. Waar Tom is, is Benny als het buiten koers en training is en daarnaast is er de visie van Team Sunweb waarbij het team centraal staat.

Voor alles is er een specialist als het gaat om team Dumoulin. Waar je het bijvoorbeeld met schaatsers nog weleens meemaakt dat er via WhatsApp op het laatste moment afspraken worden afgezegd, is dat in de strakke organisatie rond Tom Dumoulin onmogelijk. Media-optredens worden zorgvuldig gepland en bij te veel aanvragen, worden er groepssessies belegd met de Giro-winnaar. Zijn optreden op social media is authentiek en niet gestuurd, op Instagram is hij niet actief en de fans moeten het met tweets doen.

'Would-be' sterren

Van een commercieel circus rond zijn persoon moet Dumoulin niets hebben. Hij fietst voor de fun en hoopt dat zijn successen jongeren zullen inspireren. Vertrouweling Bennie Ceulen, perschef Peter Reef en teambaas Iwan Spekenbrink houden opdringerige commerciële interesse bij hem vandaan en in de visie van Spekenbrink, die gedeeld wordt door Dumoulin, kan de historische Giro-zege beter leiden tot een versterking van de sponsor-basis van de ploeg.

Tom Dumoulin zul je ook niet demonstratief met enorme horloges om zijn pols zien poseren op Twitter en met een privéjet naar Ibiza gaan, laat hij over aan de 'would-be' sterren. Wat je bij Team Sunweb hoort, is dat succes Dumoulin niet heeft veranderd. Het team blijft voorop staan en hij heeft lucratieve aanbiedingen van onder meer Sky naast zich neergelegd om met zijn eigen groep vertrouwelingen te werken aan zijn ultieme doel; de gele trui naar Parijs brengen. Oftewel de Tour de France winnen.

ZIE OOK: Bij Sunweb kan Tom Dumoulin Tom Dumoulin zijn

Kop boven maaiveld

Wat wel weer opmerkelijk is, is om te zien hoe de generatiegenoten Sven Kramer en Tom Dumoulin en de jongere Max Verstappen met hun status omgaan. Ze weten de sponsorwaarde van zichzelf en hun team efficiënt te versterken door strategisch gebruik van social media en zorgvuldig gekozen media-optredens.

In tegenstelling tot sporthelden uit de vorige eeuw zijn ze zelfbewust als het gaat om doelen en prestaties en durven de kop boven het maaiveld uit te steken. Ze zijn ook in staat het bedrijfsleven te activeren richting sponsoring en zijn daardoor van grote waarde voor de hele topsport in Nederland. Niet voor niets tonen de corporates weer belangstelling voor de wielersport. Noem het een gouden generatie...

ZIE OOK: Einde aan sponsorcrisis in schaatsen en wielrennen?