Hoe Utrecht en omgeving kunnen profiteren van de Grand Départ in 2015

Na Rotterdam is Utrecht volgend jaar de volgende Nederlandse gastheer van de Grand Depart Le Tour de France. Een geweldig evenement met economische spin-off en vooral citymarketing voor de stad en omgeving. Dit jaar was de Grand Depart in Yorkshire, een landelijke omgeving in het noorden van Engeland. Dankzij verschillende organisaties heeft Yorkshire zich wereldwijd op de kaart gezet. Interessante aanknopingspunten voor Le Tour Utrecht.

VVV

Yorkshire.com
Voor toeristenorganisaties is de komst van de Grand Depart een uitgelezen moment om de mooiste plekken uit de omgeving onder de aandacht te brengen. In een uitstekende video op Yorkshire.com wordt de link met wielrennen om een stijlvolle manier uitgelegd. Wielrennen staat gelijk aan natuur en door fantastische landschappen fietsen. De video is een sfeervolle gids waardoor je gelijk zin krijgt om zelf op de fiets te springen. Op de website heeft tevens een speciale TDF-pagina met informatie over alle etappes met foto's en aanknopingspunten. De vraag naar merchandise werd onderschat, binnen no-time waren de Yorkshire Grand Depart Cycling Jerseys helemaal uitverkocht.


 

Universiteiten

Sheffield Hallam University
Wie tijdens de ritten door Sheffield een stoet roze Land Rover's achter het peloton aan zag rijden was getuige een campagne door Sheffield Hallam University. De Land Rover's tonen het sportieve imago van de universiteit en online werd de link met sport uitgelicht. Daarnaast organiseerde de universiteit colleges over de wetenschap achter wielrennen en een safari langs de iconische Tour-plaatsen. Op de campus zelf was de Tour live te volgen. Sheffield University was alleen zichtbaar voor de helikopter maar daardoor wel voor het miljoenen publiek thuis op de bank.


Luchthavens

Leeds Bradford International Airport
Op een Grand Depart komen miljoenen mensen af, naar verluidt staan in 2014 meer dan 5 miljoen langs de kant van de weg. Alle renners, staff en toeristen moeten vervoerd worden waarvan een groot deel via de luchthaven komt. Om vanuit de lucht of wachtend op de koffer vast de omgeving op leuke manier te verkennen sponsorde Leeds Bradford International Airport de gamingapp Tour de Yorkshire. Van de makers van Twentysix, bekend van Zombies, Run! en The Walk. De wielerliefhebbers gaat alvast op hoge snelheid door Yorkshire landschap en moet allerlei obstakels zien te ontwijken. "Tour de Yorkshire toont een aantal regionale toplocaties en brengt de beleving over die renners straks meemaken."

Lees ook: Engelse overheid steunt bijzonder loopinitiatief The Walk

Financiële instellingen

Yorkshire Building Society
De meest aansprekende marketingstunt komt op naam van de regionale financiële instelling Yorkshire Building Society (YBS). Yorkshire staat bekend om de landelijke omgeving met schapen en uitgestrekte weilanden. Een uitstraling die natuurlijk goed aansluit bij de Tour. YBS verfde een kudde schapen geel (de kleur van de Tour) en de foto's gingen vervolgens als een lopend vuur over social media. "Yorkshire's getting into the spirit of the Tour de France Grand Depart." Daarnaast kocht YBS commercials bij broadcaster ITV.

Koffie & Thee

Taylors Coffee
Een authentiek Brits koffiemerk uit Harrogate ten noorden van Leeds, bedacht een speciale Grand Depart limited edition genaamd 'Allez! Allez' (Cocoa & Orange). "Een perfect balanceerde koffie, net als de renners" aldus Taylors Coffee op de website. Op Twitter en Facebook helaas weinig actie om de koffie verder onder de aandacht te brengen.

Yorkshire Tea
Des te meer actie en activatie doet Yorkshire The (onderdeel van Taylors Coffee). Als 'King of the Morning' draag je een speciale bolletjes trui en ook op social media kennen theedrinkers geen ochtendhumeur.

Aankleding

Gebouwen
In Rotterdam en omgeving hingen overal uitspraken van legendarische toerwinnaars en ook in Yorkshire en omgeving zijn gebouwen aangekleed. Tot slot een aantal voorbeelden ter inspiratie. 


Lees alle blogs over Tour de France

Bronnen: Econsultancy - Buzzfeed
Afbeeldingen (CC): Econsultancy - TTE