Hoe ziet De Actieve Stad van de toekomst eruit?

Stichting Springlab heeft samen met het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen de ‘Actieve Stad van de Toekomst’ ontwikkeld. In deze futuristische kaart hebben we zowel realistische als fantasierijke ideeën verwerkt die gericht zijn op beweging. Het is hoe wij de actieve stad van de toekomst voor ons zien. Je ziet bijvoorbeeld een hardloper met Google Glass, tieners spelend op een interactief speelveld en een senior die een flat schoonmaakt met ondersteuning van powerboots en powergloves.

Waarom deze kaart?
Het is het tijdperk van het stilzitten. Zitten is het nieuwe roken. Ons leven is tegenwoordig zo ontworpen dat beweging geen noodzaak meer is. De technologie neemt steeds meer van ons over waardoor wij passiever worden. Springlab en het NISB willen deze trend tegengaan. Om die reden hebben we in samenwerking met ons netwerk de actieve stad van de toekomst bedacht en ontwikkeld. We wilden weten hoe onze ideale, actieve en gezonde stad eruit zou zien.

Van interactieve themalokalen tot powerboots
Al onze ideeën zijn onderverdeeld in vier doelgroepen: kinderen, tieners, volwassenen en ouderen. Daaronder vallen weer drie categorieën: infrastructuur, activiteiten en gadgets. In dit stuk bespreken we een idee per doelgroep.

Interactieve themalokalen voor kinderen
Voor kinderen hebben we bijvoorbeeld de interactieve themalokalen bedacht. In deze lokalen worden lessen tot leven gebracht waardoor bijvoorbeeld geschiedenislessen – die normaal gesproken toch wat ver van ze afstaan – een stuk meer indruk maken en bovendien beter blijven hangen. Daarnaast wordt de lesstof niet alleen via het hoofd, maar ook via het lichaam aangereikt waardoor beweging een grotere rol speelt. Dit wordt ook wel active learning genoemd.

Interactieve playground voor tieners
Met een interactieve playground is het mogelijk om verschillende en nieuwe patronen op een veld of plein te projecteren. Hiermee is het mogelijk om hele nieuwe sportvormen te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een slalom parcours die voor je uit geprojecteerd wordt waardoor je snel en behendig moet zijn. Of denk aan een een nieuwe vorm van voetbal waarbij je alleen mag scoren als je in een blauw vlak staat, echter wisselt dit vlak om de 20 seconde van plek. Daarnaast kan er natuurlijk ook een standaard voetbalveld geprojecteerd worden, maar bijvoorbeeld ook een hockeyveld, basketbalveld of volleybalveld. Hierbij is het mogelijk om de grootte te bepalen en te veranderen. Zo kun je het veld dus aanpassen aan het aantal spelers. Op deze manier krijgt een veld of plein veel meer functies en kan het aangepast worden aan de wensen van de spelers.

Het graspad voor volwassenen
In De Actieve Stad zijn de harde en grauwe stoepen vervangen door groene, veilige en leuke graspaden. Deze paden zijn een genot om over te wandelen of te hardlopen. Op deze manier stimuleren ze volwassenen om wat vaker een lekkere wandeling te maken. Ook midden in de stad kun je nu het gevoel van een gezonde boswandeling ervaren!

Lees meer: meer bewegen tijdens het werk? Ga staan!

Powergloves en powerboots voor ouderen
Deze speciale handschoenen en laarzen helpen ouderen met het uitvoeren van huishoudelijke klussen. Zo geven de handschoenen extra kracht waardoor dat bovenhandse klusje net wat makkelijker gaat terwijl de laarzen kunnen helpen voor meer balans en kracht tijdens het traplopen. Hierdoor kunnen ouderen de huishoudelijke klussen makkelijker en langer volhouden.

Deel jouw ideeën
De Actieve Stad is uiteraard continu in ontwikkeling. Volgend jaar komen we daarom met een nieuwe versie. Wij willen vooral ook jou stimuleren en uitnodigen om je ideeën met ons te delen. Deze gaan we als input gebruiken voor de volgende versie. Stuur jouw ideeën naar: jp@springlab.nl

Ontdek de ideeën uit de Actieve stad van de toekomst zelf op www.actievestad.nl.