Hoe ziet de toekomst van eSports eruit?

eSports heeft in relatief korte tijd een belangrijke rol verworven in de traditionele sportwereld. Sportclubs en –organisaties contracteren eSporters en organiseren competities. Er wordt zelfs over gesproken eSports toe te voegen aan het programma van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Zo’n snelle ontwikkeling van een industrie roept ook allerlei vragen op. Tijdens Play the Game 2017 (26 tot 30 november) gaan experts, filosofen, sportbestuurders en mensen uit de eSports-wereld met elkaar in discussie over de toekomst van eSports.

eSports heeft de potentie zich te nestelen in de top vijf van populairste sporten ter wereld. Er zijn inmiddels 190 miljoen eSports-fans. Daarmee is de sport al populairder dan American football (151 miljoen supporters). Competitief gamen wint enorm snel aan populariteit. Met de toegenomen fans zijn ook de inkomsten in eSports de laatste jaren spectaculair gegroeid. Van 130 miljoen dollar in 2012 tot naar verwachting 465 miljoen dollar in 2017.

eSports heeft de wereld veroverd de afgelopen jaren en dat is niet onopgemerkt gebleven in de traditionele sportwereld. eSports wordt zelfs een officiële sport op de Asian Games, de Aziatische variant van de Olympische Spelen. Daarmee lijkt de weg open te liggen voor toevoeging van eSports aan het programma van de Zomerspelen in 2024 in Parijs.

Critici vragen zich echter af of eSports wel echt een sport is. En zorgt eSports er niet voor dat er minder mensen naar traditionele sporten gaan kijken? Hoe gaan deze nieuwe bedrijven om met de traditionele structuren binnen de sportwereld? En wat gebeurt er binnen eSports met onderwerpen als gokken, doping en technische manipulatie? Tijdens Play the Game wordt geprobeerd op deze en andere vragen antwoord te geven.

Programma en aanmelden

De sessie over eSports staat gepland op woensdag 29 november. Kijk hier voor een actueel overzicht van alle sprekers en het volledige programma. Eindhoven is van zondag 26 tot donderdag 30 november gastheer van Play the Game 2017. Een unieke kans om dit befaamde internationale sportcongres bij te wonen. Je kunt je hier aanmelden.


Headerfoto: Wikimedia