Hoeveel verdienen de scheidsrechters op het WK?

Dat toppers als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar miljoenen euro’s per jaar verdienen, is algemeen bekend. Over de salarissen van de scheidsrechters weten we veel minder. Hoeveel verdienen Bjorn Kuipers en zijn assistenten tijdens het wereldkampioenschap in Rusland?

Het is één van de best bewaarde geheimen in het internationale voetbal: het salaris van scheidsrechters. Met de introductie van de videoscheidsrechter zal de rol van de 'mannen in het zwart' op het WK groter dan ooit zijn. De wereldvoetbalbond FIFA doet officieel geen mededelingen over de inkomsten van haar arbiters. Maar op basis van artikelen die al zijn verschenen, valt wel een redelijke schatting te maken.

De FIFA deelt scheidsrechters voor het WK in categorieën in. Deze bestaan uit elite, eerste, tweede en derde categorie. De scheidsrechters in de elitecategorie verdienen het meest.

De toppers, onder wie Bjorn Kuipers, ontvangen op het WK een vergoeding van $70.000 (€59.000). Per gefloten duel krijgen zij daar nog eens $6.500 (€5.500) bovenop. Kuipers, één van de 35 uitverkorenen die mag fluiten op het WK, kan in theorie een bedrag tegemoet zien dat rond de $100.000 ligt.

Ook de assistent-scheidsrechters kunnen rekenen op een mooie vergoeding. Zij ontvangen $30.000 (€25.000) voorafgaand aan het toernooi en nog eens $2.500 (€2.100) per wedstrijd.

Stijging

Ten opzichte van het vorige WK betekenen de vergoedingen in Rusland een flinke verhoging. In Brazilië werd vermoed dat de gemiddelde scheidsrechter tussen de €26.000 en €30.000 verdiende voor het gehele toernooi. De arbiters die het vaakst floten staken hier iets bovenuit en kregen uiteindelijk €37.000. Ter vergelijking: Voor elke Champions League-wedstrijd die Kuipers fluit, verdient hij ongeveer 5.000 euro.

Overigens kan de FIFA deze uitkering makkelijk uitkeren. De bond behaalde tijdens het WK in 2014 een kleine drie miljard euro aan omzet. Dat was 66% meer dan het toernooi in Zuid-Afrika opleverde en liefst elf keer zoveel als het WK ’98 in Frankrijk. Uiteindelijk houdt de FIFA, na aftrek van kosten, ongeveer 1,5 miljard euro over aan winsten.


Headerfoto: Shutterstock.com