In de BV Sport: Rudmer Heerema over het Sportakkoord en de Spelen in Nederland

Hoe serieus neemt de politiek sport eigenlijk? Tijdens de verkiezingen staat sport hoog op de agenda's, maar hoeveel wordt er nu werkelijk aan gedaan? Frank van den Wall Bake en Robert Denneman ontvingen woensdag in de BV Sport op ALLsportsradio VVD Tweede Kamerlid Rudmer Heerema.

Heerema is woordvoerder Sport en Economische Zaken (Natuur en Dieren). Hij heeft de aanzet voor een Sportakkoord in het regeerakkoord gegeven en daarbij twintig miljoen euro weten vrij te spelen. In de BV Sport ging Heerema verder in op het Sportakkoord.

"Het bedrijfsleven krijgt een rol in het Sportakkoord. Dat is erg belangrijk. Minister Bruno Bruins staat ervoor open naar bedrijven te luisteren. Ik ben zelf van plan een keer een rondetafel te organiseren, waar het bedrijfsleven dan onderdeel van is. Dan kunnen we vragen waarom bedrijven voor een bepaalde tak van sport kiezen, waarom ze voor gezondheid kiezen of juist voor de top- of breedtesport. Als we stappen willen zetten, moeten we weten waar andere partijen hun keuzes op baseren."

Spelen als doel

Mede dankzij de inspanningen van Heerema is de begroting voor sport de afgelopen jaren verhoogd naar ongeveer 160 miljoen euro. Tot 2021 komt daar structureel nog eens 25 miljoen euro, waarbij 5 miljoen euro is gereserveerd voor evenementen. Heerema ziet dat Nederland graag nog meer sportevenementen gaat organiseren, maar hij denkt niet dat het een goed idee is het debat over de organisatie van de Olympische Spelen weer op gang te brengen. "Er is niets mooier dan onze sporthelden medailles te zien winnen op de Spelen in eigen land. Alleen denk ik niet dat we het binnenhalen van de Olympische Spelen als doel moeten stellen."

"We moeten eerst de perceptie bij de bevolking veranderen. Laten zien dat we goed zijn in de organisatie van sportevenementen en aantonen wat het oplevert. Dan zou een logisch vervolg kunnen zijn om het gesprek weer te starten over het organiseren van de Spelen in Nederland."

In de BV Sport neemt sportmarketinggoeroe Frank van den Wall Bake ons elke woensdag mee in de wereld van de geldstromen in de sport. Met studiogasten, telefonische interviews, achtergronden en mooie anekdotes uit het heden en verleden.

De BV Sport is er iedere woensdag van 15.00 tot 16.00 uur. Elke uitzending levert SPORTNEXT een bijdrage aan het programma.

Luister de uitzending hieronder terug: