In wandeltempo werken maakt slimmer

De aandacht voor een gezonde werksituatie op kantoor neemt toe. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet meer dan 30 minuten tot een uur onafgebroken moeten zitten. Vier uur per werkdag zitten is zelfs ongezond. Staan en bewegen tijdens het werk wordt op termijn een gewoon goed en nu blijkt uit onderzoek dat bewegen tijdens het werk de mens zelfs slimmer maakt. Welke baas wil dat nu niet?

Mensen met een loopband onder het bureau ervaren een nadrukkelijke toename in geheugen en herkenning, zelfs na een korte wandeling zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Onderzoek uit Montreal lieten studenten 40 minuten lang leesopdrachten uitvoeren aan een bureau in een wandeltempo. Na tien minuten werden een aantal vragen gesteld om de activiteit in de hersenen te meten en een beroep te doen op het geheugen.

Lees ook: Meer bewegen tijdens werk? Ga staan! door Jan-Paul de Beer

Het resultaat: studenten die de leesopdracht in een wandeltempo uitvoerde scoorde 34,9% hoger bij de antwoorden. Ook uit de andere resultaten blijkt dat het wandeltempo (in dit geval op een loopband) effect heeft op de hersenactiviteiten waaronder een positieve werking op het geheugen en herkenning. Daar werd overigens aan toegevoegd dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken (bijvoorbeeld over de lengte en het tempo).

Zo stapelt het bewijs zich op dat een dag zittend doorbrengen niet alleen ongezond maar ook onverstandig is voor de prestaties op het werk. Is staand en bewegen tijdens het werk binnen nu en vijf jaar een gewoon goed. Met de komst van het nieuwe werken en de bijbehorende inrichting liggen er kansen om nu na te denken over hoe we in de toekomst willen werken.