Integer sportbestuur

Ik verbaas me al jaren over de misstanden binnen sportbesturen. De soap binnen de FIFA, die al jaren duurt, is het ultieme voorbeeld hoe het niet moet. Het gedrag van de diverse, zogenaamde bobo’s binnen de FIFA druist tegen alle principes van integer sportbestuur in. Maar wat is dat dan: integer sportbestuur? Volgens Van Dale  betekent integer: eerlijk, onkreukbaar. Een ander online woordenboek geeft als definitie van het woord integer: wie altijd eerlijk en oprecht is; voorbeeld: zij is niet om te kopen.


SPECOTour 2015: van 5 t/m 12 oktober volgt elke dag een column van één van de verbonden SPECO-docenten.


Laatstgenoemde definitie slaat de spijker op de kop als het gaat om sportbesturen. Of het nu om de FIFA gaat, of de UCI of om nationale of lokale sportbesturen; er hangt regelmatig een zweem van omkoping rondom deze sportbesturen. Dit staat haaks op de kern waar het in sport om gaat: Sportsmanshipwat staat voor: an aspiration or ethos that a sport or activity will be enjoyed for its own sake, with proper consideration for fairness, ethics, respect, and a sense of fellowship with one's competitors.

We leven in 2015 en sport gaat allang niet meer om het spel maar om de knikkers. De sportbranche, waar miljarden euro’s in omgaan, is niet veel anders dan andere branches. Elke industriewaar macht, status en geld valt te halen, trekt mensen aan die misbruik willen maken van de situatie. Ook bij sportbesturen. Het hoort ook wel bij wie wij zijn. Wij mensen spelen nou eenmaal wel eens vals. Niet alleen sportbestuurders, maar ook sporters die bijvoorbeeld net als Lance Armstrong heldendom ruiken en daarom naar de dopingpot grijpen.


Lance Armstrong in zijn nadagen als wielrenner   -   Foto ©: Flickr (CC) Patrick Storm

Maar zo makkelijk komen sportbestuurders hier niet mee weg! Juist zij moeten het voorbeeld geven waar sportmanship voor staat. Zij zijn degenen die de sport geloofwaardiger moeten maken. Wat er binnen de FIFA en de UCI de laatste jaren is gebeurd, heeft tot veel imagoschade geleid voor het voetbal en het wielrennen. Matchfixing, doping, valse boekhoudingen, omkoperij. Misstanden die nog steeds te vaak voorkomen. Ook bij ons in Nederland. Ik loop zelf ruim zes jaar rond in het betaalde voetbal en verbaas me nog steeds hoe sommige besturen binnen BVO’s opereren. Ik ben bang dat SC Veendam niet de laatste BVO is die in Nederland vanwege wanbestuur het loodje legt.

Toch ben ik positief gestemd. De publieke opinie keert zich de laatste jaren tegen onbetrouwbare sportbestuurders. Niet in de minste plaats gevoed door de media die de misstanden stevig aan de kaak stelt. Ook de overheid grijpt gelukkig in zoals de FBI en de Zwitserse autoriteiten. En ook de sponsoren, waaronder van de FIFA zijn het beu. Het grootste kopstuk, Sepp Blatter, zal de dans dan ook niet kunnen ontspringen.

Ik heb mijn hoop ook op jullie gevestigd. Jullie (SPECO-)studenten waarvan hopelijk een aantal de toekomstige sportbestuurders worden. Integere, betrouwbare sportbestuurders. Die sport leven en ademen en het imago van de sport weer onkreukbaar maken. Dat verdient de sport waar wij allemaal zo van houden!

SPECOTOUR 2015

Eerste column uit de serie 'SPECOTour 2015'. De SPECOTour is een speciale onderwijsweek voor studenten van de opleidingen SPECO Sport & Media en SPECO Marketing & Management (Fontys Economische Hogeschool Tilburg). Elke dag wordt er ingezoomd op verschillende (actuele) thema's in de sportwereld, waarbij professionals uit het werkveld hun visie en ervaringen met studenten delen. Op SportNEXT wordt in de week van 5 t/m 12 oktober een column van één van de verbonden docenten gepubliceerd, welke inspeelt op de (centrale) thema van de dag. Wil je niets missen van de SPECO Tourweek? Volg dan het Twitteraccount @SPECOTour.


Foto's: YouTube Channel 4 News & Patrick Storm