Is de tijd nu (eindelijk) rijp voor de referee cam?

Al vier jaar geleden werd er in de Verenigde Staten geëxperimenteerd met een zogenaamde referee cam tijdens een voetbalwedstrijd tussen de MLS All Stars en AS Roma. Het leverde mooie beelden op, maar de afgelopen jaren werd er niet echt een vervolg gegeven aan het experiment. Waar in andere sporten, zoals rugby en American football, scheidsrechters al langer een kleine camera dragen, ijkt er nu ook een doorbraak in het voetbal aanstaande.

Kevin Strootman die verhaal komt halen bij de scheidsrechter, Francesco Totti die een praatje maakt met de arbiter en van dichtbij zien hoe Miralem Pjanic tegenstander Thierry Henry onderuithaalt. De beelden van de ref cam – opgenomen in 203 - zijn al bijna een miljoen keer bekeken op YouTube en geven een interessante inkijk in een voetbalwedstrijd. Toch werd er nauwelijks vervolg gegeven aan het experiment. Tot deze maand nieuwe beelden werden gepubliceerd door de MLS, afkomstig van de camera van scheidsrechter Allen Chapman tijdens het duel tussen de MLS All Stars en Real Madrid.

Deze video is in minder dan een maand tijd al bijna 800.000 keer bekeken en opende de ogen van veel voetballiefhebbers. Waarom zouden we scheidsrechters niet vaker het veld insturen met een camera op het hoofd of op de borst?

Video: Beelden ref cam van duel MLS All Stars-Real Madrid


Toekomst

2018 zou weleens het jaar kunnen worden dat de referee cam eindelijk definitief zijn intrede gaat doen in de sportwereld. In de Australische National Rugby League dragen scheidsrechters al sinds 2013 camera’s. En ook in grote Amerikaanse sportleagues als de NHL en UFC is hiermee geëxperimenteerd.

FOX deed vorig jaar een experiment tijdens college football games, waarbij de arbiters speciale petten droegen met GoPro-camera’s. Het experiment leidde tot tevredenheid bij FOX. "We willen graag verder met de ref cam", zei Michael Davies, FOX Sports ‎Senior Vice President, Field & Technical Operations, in de SVG Podcast. "De technologie voor draagbare camera’s is sterk verbeterd en de uitzendingen hebben ons veel waardevolle informatie bezorgd."

"We hebben daarnaast dankzij een goede samenwerking met collega’s van 21st Century Fox wereld kunnen zien hoe FOX Australia het doet met hun rugby ref cam of wat Star India doet in het cricket. Ik denk dat wearable camera’s heel belangrijk gaan worden voor ons in de toekomst. We hebben veel geïnteresseerde, vooruitstrevende partners die ons hierbij willen helpen."

Gamechanger?

Als een grote zender als FOX aangeeft toekomst te zien in iets, dan weet je dat er budget voor wordt vrijgemaakt en er volop geëxperimenteerd gaat worden. Goed nieuws voor de sportliefhebbers. Want de beelden die gemaakt zijn met een ref cam zijn zeker van toegevoegde waarde. Het is zelfs al aangemerkt als gamechanger. Daar lijkt het nog te vroeg voor, maar feit is dat vrijwel elke sport te maken heeft met dalende kijkcijfers en dat broadcasters en sportleagues hun sporten op nieuwe manieren aan de consument moeten brengen. Daar zou de ref cam zeker bij kunnen helpen.

Door de ref cam krijg je bijna het gevoel zelf op het veld te staan. Ook geeft het een mooi inzicht in wat er zich precies afspeelt op het veld. Daarnaast kan het ook helpen in de acceptatie van de beslissingen die scheidsrechters nemen, doordat de consument beter ziet in wat voor omstandigheden de arbiters moeten beslissen. De beelden die een ref cam maakt, zijn ook uitermate geschikt voor social media. Bijkomend voordeel is dat leagues innovatieve partners als bijvoorbeeld GoPro aan zich kunnen binden en daar ook op andere vlakken van kunnen profiteren.

Of we dit jaar daadwerkelijk al meer beelden vanaf het veld gaat zien, is nog de vraag. Maar als de video van de wedstrijd tussen de MLS All Stars en Real Madrid een ding heeft aangetoond, dan is het wel dat voetbalfans heel blij worden van de ref cam.