Eind september rende ik tijdens mijn vakantie in New York een rondje door Central Park. Een bucketlist dingetje. Genietend in mijn korte broek onder een strakblauwe hemel botste ik al rennend tegen een rij mensen aan. De rij begon met wat losse groepjes mensen, maar naarmate ik meer meters maakte zag ik de eerste slaapzakken naast de rij liggen. Na een kort gesprek met de beveiligers bleken dit de bezoekers te zijn voor een festival, het zogenaamde Global Citizen Festival. Met onder meer Coldplay en Beyonce op het podium. Wat ging er mis? Waarom had Twitter of Facebook mij niet geattendeerd op dit festijn? Wat was hier misgegaan?
Google explains..
Het moment dat mijn Nike running-app mij feliciteerde met mijn 15 gelopen kilometers begaf ik mij snel naar mijn logeeradres. Bij het intikken van Global Citizen Festival op Google werd mij duidelijk waarom ik geen promo voorbij had zien komen. De 60.000 beschikbare kaartjes bleken niet te koop, maar konden alleen verkregen worden door in actie te komen en anderen in actie te krijgen. Het festival draait om veel meer dan alleen een mooie artiesten line-up; de focus ligt op het creëren van eenheid en een proactieve inzet voor een betere wereld. Kortom de community gedachte van het huidige tijdperk was hier in de praktijk gebracht: met elkaar bereik je meer.
Lancering Global Goals
Het festival in Central Park was de lancering van de Global Goals, 17 doelen gesteld door de Verenigde Naties voor een betere wereld in 2030. Het gaat hier onder meer over het bestrijden van extreme armoede, honger en ongelijkheid in de wereld. Voor de lancering was gekozen voor de locatie van Central Park. Het podium zou vol komen te staan met invloedrijke wereldburgers, van CEO tot acteur. Met ondersteuning van social media #globalgoals.
Het investeren van tijd i.p.v. geld
Het grote verschil met andere festivals is volgens de organisatoren de vraag om inzet van tijd voor de maatschappij in plaats van geld. Een zogenaamde ‘action journey’ moest worden afgelegd om in aanmerking te komen voor een ticket voor het festival. Tijdens deze maatschappelijke reis kon bijvoorbeeld gevraagd worden een petitie te tekenen of een politicus aan te spreken over een specifiek maatschappelijke thema. Alle mensen die hun reis voltooiden konden meedingen voor een ticket (via loting).
Een volgeladen podium
Het programma van het Global Citizen Festival bestond uit artiesten, politici en CEO’s van grote organisaties. Even heel concreet hebben we het dan over een podium met optredens van Beyonce tot een live betoog van Paul Polman (CEO Unilever) tot Mark Zuckerberg, die via een video vertelde welke druk hij op wereldleiders uitoefent om te acteren. De organisatie van het festival wist zich door deze insteek verzekerd van een gemêleerd publiek met een gemeenschappelijk factor. Ze hadden namelijk allemaal de gewenste tijd geïnvesteerd in de maatschappelijke thema’s voor een betere wereld.
Het rinkelen van de alarmbellen
Waar ik in eerste instantie werd getriggerd door de artiesten line-up van het festival ben ik de afgelopen weken blijven nadenken over de insteek van het festival. En over de impact ervan. Het bij elkaar brengen van een publiek dat in het aanloopproces bewust heeft stilgestaan bij de maatschappij en haar toekomst is naar mijn mening een interessante. In het geval van het Global Citizen Festival zijn artiesten (zeg: A-celebs) het haakje geweest naar een hoger doel. De link naar de inzet van sporters, om de maatschappelijke impact van sport top of mind te krijgen, is in mijn hoofd snel gemaakt. Het eerste voorbeeld dat mij te binnen schiet is de FIFA – Say no to racism – campagne. Best bijzonder eigenlijk dat de organisatie FIFA zwaar onder vuur ligt mbt maatschappelijke thema’s maar dat die campagne mij nog steeds raakt.
Jouw verdiende plek op de tribune
Nu de doorvertaling naar ‘onze’ wereld. Wanneer elke Eredivisie club maandelijks een x aantal tribune plaatsen zou vrijhouden voor individuen die deelnemen aan een speciale maatschappelijke campagne ben je op weg. Daar bovenop komen dan de grote sporttoernooien die ons land binnenhaalt, zoals de start van de Giro of een EK Atletiek in 2016. Ook die zouden kunnen dienen als bekroning op de bewustwording. Een leuke bijkomstigheid is de data van de maatschappelijk bewuste sportliefhebber. In de zoektocht naar de economische waarde van sport en bewegen is dat best een hele leuke denk ik zo.
Het totaalplaatje
De impact van een festival als het Global Citizen Festival is gericht op het bereik in mensen. Potentieel zijn in 2014 259 miljoen mensen geraakt. De start van een community die in mijn ogen alleen maar uitgebouwd kan worden. Hoe leuk zou het zijn om tijdens mijn volgende hardlooprondje in Amsterdam en omstreken opnieuw publiek tegen het lijf te lopen. Een stel (on)geduldige Hollanders die wachten op een show van hun favoriete sporter. Want impact maken we alleen met elkaar.
Foto: Flickr (CC) Quintanomedia