Joost Luiten over geld voor punten en innovatie in de golfsport

De sportwereld is een ideale omgeving om apps en sensoren te gebruiken en de golfsport is een absolute voorloper. Niet alleen de swing (een stilstaande beweging) leent zich voor analyse ook het beschikbare budget van een golfer maakt experimenteren mogelijk. Hoe groot is de kans dat je volgende golfcoach een app is? Gijsbregt Brouwer bij BNR Sportzaken over het gebruik van technologie op en rond de golfbaan en de meest succesvolle golfer van het moment, Joost Luiten, gebruikt regelmatig meetapparatuur om de swing samen met de coach te analyseren.

Golfers geld belust?
In de lijst met meest verdienende sporters staan golfers altijd hoog genoteerd. Tiger Woods en Rory McIlroy kunnen op basis van de verdiensten zien of ze een succesvol seizoen hebben gedraaid. Jaarlijks maakt Joost Luiten 250.000 euro aan kosten voor onder andere reizen en coaching. De golfer is het niet eens met de perceptie dat golfers vooral bezig zijn met geld: “Het lijkt misschien alsof wij makkelijk denken over de verdiensten maar wij zien het niet als geld maar als punten. We hebben het geld nodig omdat op basis daarvan de Europese ranglijst wordt bepaald.”

Aardappelzetmeel
Innovatie op en rond de golfbaan raakt volgens Gijsbregt Brouwer met name de breedtesport: “Natuurlijk zijn de elektrische golfkarren bij iedereen bekend maar een Nederlands bedrijf produceert ook biologisch afbreekbare golfballen. In Amerika worden er naar schatting 300 miljoen golfballen de natuur in geslagen en die blijven daar liggen. De biologisch afbreekbare ballen zijn van aardappelzetmeel en die worden vanzelf na enige tijd afgebroken.” De ballen zijn (nog) niet geschikt voor topsport maar zeker wel voor de breedtesport.


(klik op de afbeelding om de video over Biogolf te bekijken)

1000 frames per seconde
Sensoren worden handzamer en meten met 1000 frames per seconde het verloop van de swing: “Na afloop kan je direct op je iPhone kijken en dan zie je een 3D animatie aangevuld met waarden zoals: clubhead speed, swing plain, hand speed en swing tempo.” Joost Luiten maakt gebruik van dergelijke technologie: “Ik ken de app en heb een eigen Trackmann. Voor het afslaan plaats je een apparaat achter de bal, die volgt de bal en verzamelt relevante gegevens over hoe je in de bal komt en met welke snelheid.” Luiten analyseert de gegevens vervolgens samen met de coach: “Wij zijn er absoluut veel mee bezig. Met name als je materiaal aan het testen bent dan is het goed om meetapparatuur te gebruiken want zo kan je de verschillende zien. Bijvoorbeeld over de swing snelheid. Dat zijn ontzettend belangrijke gegevens. Iedereen maakt fouten in de swing en zo kan je gericht corrigeren.”

Van topsport naar de breedtesport
De kosten van meetapparatuur zijn voor de breedtesporter niet te betalen maar er komen volgens Gijsbregt Brouwer steeds meer sensoren beschikbaar voor de breedtesport: “De app met externe sensor is er al voor 150 dollar. De volgende stap is dat de sensoren al bij de productie in het materiaal wordt verwerkt. Het mooiste zou zijn als je tijdens de slag al feedback krijgt.”

Luister hier de aflevering van BNR Sportzaken met Joost Luiten

Bekijk hier de eerdere onderwerpen van SPORTNEXT bij BNR Sportzaken

Afbeeldingen: Zepp Golf - Horton Park Golf Centre