Keuzes maken als topsporter: Hockeyer Santi Freixa Escudé aan het woord

Op dinsdag 26 november organiseerde UniPartners Nijmegen een sessie waarin studenten in gesprek gingen met Santi Freixa Escudé over keuzes maken. Speciaal voor UniPartners rukte de hockeyer samen met zijn collega´s van Eiffel uit naar Nijmegen en daalde af naar de kleedkamers van het Universitair Sportcentrum. De bankjes in de kleedkamer maakte het geheel er niet comfortabeler op, maar dit was allemaal “opgezet spel”, legt Santi uit. Deze setting houdt je scherp en haalt je uit je comfort zone, waardoor je meer betrokken raakt. Bovendien is de kleedklamer de plaats waar de trainer zijn spelers motiveert, maar er is ook ruimte voor hun mening en interactie met het team.

Waar krijg jij energie van?
Santi stond in zijn carrière voor verschillende keuzemomenten. Zo reisde hij na zijn bachelor in Spanje af naar Argentinië om stage te gaan lopen op de financiële afdeling van een bedrijf. Al snel ontdekte Santi dat hij daar geen verschil kon maken. Dan maar naar de andere kant van de wereld. In India speelde hij de professionele hockeycompetitie en woonde hij in Punjab. Na de Olympische Spelen in Londen ging Santi op zoek naar werk. Hiervoor begon hij met een master Business Administration aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Als hoofdsponsor van Dames 1 van Hockeyclub Amsterdam en met de duidelijke link met topsport vormde Eiffel de perfecte match met zijn ambities. Santi wilde met mensen werken, zijn kennis toepassen en met mensen delen wat hij als topsporter meemaakt, zowel op het hockeyveld als tijdens zijn periodes in het buitenland.

Santi is iemand die altijd vooruit kijkt. Het verleden vormt je en met die basis kijk je vooruit. Hij heeft geen spijt van de keuzes die hij heeft gemaakt, want hij kan ze toch niet veranderen. Als oefening vroeg hij de studenten waar zij energie van krijgen en waar zij een hekel aan hebben. Deze vragen spelen een ontzettend belangrijke rol in het verloop van je carrière. Hierover nadenken is belangrijk om

  • Doelen te stellen om je keuzes op te baseren. Houd je je doel scherp voor ogen, maak je daar ook je keuzes naar. Dit helpt je om telkens een stap dichterbij je doel te komen.

  • Jezelf te motiveren. Motivatie brengt positieve energie en dat straal je uit naar anderen. Mensen pikken namelijk naast woorden ook je non-verbale signalen op. Dus wil je mensen motiveren, begin dan met jezelf. In je baan zul je vaak anderen moeten motiveren, en dat is volgens Santi onmogelijk als je zelf niet gemotiveerd bent.

Voorbereiding op de Olympische Spelen met 3 stippen aan de horizon
De Olympische Spelen van Beijing vormen voor Santi een mooi voorbeeld van doelen stellen. Want als je in Spanje niet in de top 10 komt, trekken alle sponsors hun financiële steun terug. Alle energie, tijd en trainingen die je in de Spelen steekt brengen dan niets op. De juiste doelen stellen is dus essentieel. Met zijn team keek Santi naar drie verschillende “stippen aan de horizon”, die zij wilden bereiken:

  1. Doelen: Om deze stippen aan de horizon te bereiken, moesten Santi en zijn team heel veel trainen.

  2. Uitdagingen: Om hun uitdagingen aan te gaan en te overwinnen, moesten Santi en zijn team uit hun comfort zone stappen, leren van hun fouten en groeien. Voor het aangaan van een uitdaging ligt de prijs hoger dan voor het bereiken van een doel.

  3. Dromen: Om hun dromen te verwezenlijken, moesten Santi en zijn team hun leven wijden aan de sport. Voor het realiseren van dromen moet je alles opgeven en betaal je de hoogste prijs, aldus Santi.

Het verschil tussen betrokken en toegewijd: De kip en het varken
Om de opoffering die je als topsporter moet maken te illustreren, vertelt Santi de fabel van de kip en het varken. Voor een continental breakfast, bestaande uit twee eieren en spek, legt de kip de eieren. Voor de kip is dit vrij eenvoudig en dat maakt hem betrokken in het proces. De spek vereist de slachting van het varken. Het varken “offert zich op” en is daarom toegewijd. Een topsport offert alles op voor de sport en is daarom ook toegewijd en niet alleen betrokken. Een topsporter traint niet alleen, maar moet ook gezond eten voor een optimaal vetpercentage, genoeg slapen en op tijd herstellen om in optimale conditie te blijven. Santi zelf heeft bijvoorbeeld een hekel aan routine, maar om zijn conditie op pijl te houden moet hij zich toch regelmatig “opofferen” en meters maken.

Topsporters beginnen niet één dag van tevoren met voorbereiden, maar trainen constant om optimaal te presteren. Ook met klanten werkt het zo: als consultant moet je dagelijks presteren en vandaag beginnen met het behalen van de resultaten van morgen. Stel dus geen zaken uit tot vlak voor de deadline, want dan behaal je nooit het gewenste resultaat, aldus Santi.

Maar één opoffering is in een teamsport niet genoeg. Als je wilt slagen als team, dan moet iedereen dezelfde prijs betalen. Wat gebeurt er namelijk als de een zich voor honderd procent inzet en de ander maar voor vijftig? “Er ontstaat een conflict”, concludeert Santi. Het vertrouwen binnen het team neemt af en daarmee ook de motivatie. Zorg dus dat iedereen in het team dezelfde prijs betaalt. Hoe pakt Santi dat als aanvoerder van het Spaanse nationale team aan?

Omgaan met teleurstellingen
Doel en resultaat verschillen van elkaar. Op het resultaat dat je behaalt heb je namelijk minder invloed dan op het stellen en bevechten van je doelen. Santi had bijvoorbeeld het doel om goud te winnen, maar het resultaat was zilver. Een resultaat dat niet aansluit op je doel levert teleurstelling op. Hoe ging hij hiermee om? Volgens Santi is er maar een manier: accepteren dat je geen Superman bent en een nieuwe richting inslaan.

Nog belangrijker dan het behalen van een optimaal resultaat vindt Santi het behalen van je doel. Zelf brak hij drie dagen voor de Olympische Spelen in Londen zijn teen. Na een injectie deed hij toch mee, maar brak hij na twintig minuten speeltijd zijn arm. In de voorbereiding had hij alles gegeven, maar uiteindelijk speelde hij geen Olympische finale. Toch had hij maar één minuut nodig om te herstellen van zijn teleurstelling. Zijn doel was namelijk om alles te geven voor zijn team en hij had gedaan wat hij kon. Een ervaring waar Santi veel van geleerd heeft.

Santi´s doel voor de komende tijd is het vinden van balans in zijn leven. Op de vraag of hij nooit moe wordt van alle doelstellingen, antwoordt hij: “Doelen moeten in je hart zitten. Als ik niets meer voel bij mijn gestelde doel, sla ik gewoon een andere richting in.”