KNSB wil schaatssport vernieuwen met nieuw event in Gelredome

De KNSB wil de schaatssport vernieuwen en om dat te bereiken hoopt de schaatsbond volgend jaar een schaatsevent met een nieuw format te organiseren in het Gelredome in Arnhem. Langebaanschaatsers en shorttrackers moeten tegen elkaar uitkomen in een vol stadion. Het is een nieuwe poging om een Icederby te organiseren en ervoor te zorgen dat het langebaanschaatsen blijft bestaan.

De schaatsbond heeft een aanvraag ingediend bij de internationale schaatsunie ISU om op 24, 25 en 26 maart 2017 de 'Dutch Icederby Grand Prix' te mogen organiseren. In het Gelredome zal een ijsbaan van 220 meter worden aangelegd, waarop de toppers uit de schaats- en shorttrackwereld het tegen elkaar opnemen in korte massastartraces en races van gemengde teams.

De KNSB werkt samen met het Zuid-Koreaanse bedrijf Icederby International, dat twee jaar geleden al een Icederby wilde organiseren in Dubai. De ISU verbood schaatsers destijds deel te nemen aan het alternatieve circuit, waardoor het schaatsevenement in de Verenigde Arabische Emiraten geen doorgang vond. Mark Tuitert en Niels Kerstholt stapten daarop naar de Europese Commissie om het wedstrijdmonopolie van de ISU aan te vechten. Maar omdat de zaak geen prioriteit had, is er nog geen uitspraak gedaan.

ZIE OOK: 'Schaatsen is wel cool'

'Grote impuls'

Een Icederby was één van de initiatieven om het schaatsen weer aantrekkelijker te maken en een jonger publiek te trekken. De sport is in Nederland nog steeds enorm populair, maar in andere landen is er minder publieke belangstelling. Het debat over hoe het langebaanschaatsen moet overleven, wordt al enige tijd gevoerd. KNSB-voorzitter Roel Dekker denkt dat Icederby een goede stap is naar een langer voortbestaan van de sport.

"We zien deze showcase waarbij de beste langebaanschaatsers en shorttrackers het in korte massstart- en mixedteam-races op een 220 meter-baan tegen elkaar gaan opnemen en dat alles gecombineerd met spectaculair entertainment, als een prachtige try-out. Als KNSB zijn we ervan overtuigd dat het de ontwikkeling van de schaatssport een grote impuls kan geven. Dit wedstrijdformat zullen we ook zeker met de ISU en andere partijen gaan evalueren met oog op de toekomst", laat Dekker in een persbericht weten.

Do Jung Hyun, president CEO van Icederby International, is blij dat de KNSB heeft besloten mee te werken aan het innovatieve evenement. "Het vooruitstrevende programma van de Dutch Icederby Grand Prix combineert unieke massstart-wedstrijden met spectaculair entertainment voor jong en oud. Dit zogenaamde ’sportainmentpakket’ zal niet alleen schaatsliefhebbers trekken, maar ook mensen die op zoek zijn naar nieuwe en innovatieve entertainment, een nieuwe beleving. Icederby is ervan overtuigd dat wie alleen voor de entertainment naar het evenement komt, naar huis gaat als schaatsfan."

Nieuwe verdienmodellen

Volgens Olivier Smit, commercieel directeur KNSB, is vernieuwing is belangrijk voor de toekomst van de schaatssport. "Onze visie hierbij is dat we een totaalbeleving willen creëren voor de sporter, de fan, media, sponsoren en andere partners in de schaatssport. Hiertoe gaan we samenwerkingsverbanden aan die innovatie mogelijk maken en ontwikkelen we nieuwe verdienmodellen."

"Zo hebben we met House of Sports en TIG Sports nieuwe concepten neergezet voor het NK allround en sprint op De Coolste Baan van Nederland en voor internationale shorttrack events. Die lijn willen we voortzetten met het WK shorttrack in Ahoy 2017, het WK allround in Amsterdam 2018 en met de Dutch Icederby Grand Prix in Gelredome, waarbij het om een totaal nieuw wedstrijdformat gaat. We verwachten ook met de Grand Prix een spectaculair nieuw evenement voor schaatsers en fans neer te zetten."

Keirin

Het concept van de Icederby is geïnspireerd op de keirin, een wielercircuit in Japan waarin baanwielrenners tegen elkaar uitkomen. Die wedstrijden zijn bijzonder populair bij wedkantoren. Maar tijdens het schaatsevenement in Arnhem kan er niet gegokt worden op de uitslagen van de wedstrijden.

Het is nog afwachten op de ISU toestemming geeft voor het vooruitstrevende plan van de KNSB, maar duidelijk is dat de schaatsbond in actie komt en er alles aan doet om het schaatsen aantrekkelijker te maken voor jong én oud.


Foto header: Flickr (CC) Rob Sinclair