KNVB realiseert overtreffende trap van het belonen van vrijwilligers

De KNVB kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor het voetbal. Zonder de inzet vrijwilligers is er simpelweg geen voetbal mogelijk. Maar ondanks dat zij zich volledig belangeloos inzetten voor een vereniging, heeft vrijwel iedere vrijwilliger behoefte aan een blijk van waardering. Een dankwoordje kan soms al genoeg zijn. De KNVB gaf met de actieVrijwilligers in Oranjehet perfecte voorbeeld. Drie vrijwilligers beleefden tijdens Nederland – Frankrijk de ultieme ervaring door als koffiejuffrouw, terreinknecht en voorzitter uit te komen voor het échte Oranje.

Ook bondsvoorzitter Michael van Praag gaf bij de in scène gezette persconferentie, waarin hij de namen van de gelukkige vrijwilligers bekendmaakte, al aan dat er zonder vrijwilligers niet gevoetbald kan worden. Met de vrijwilligerscampagne hadden amateurverenigingen de kans om een vrijwilliger de waardering te geven die hij of zij verdient door hem of haar te selecteren voor de Oranjeselectie tegen Frankrijk. Uit ruim zevenhonderd aanmeldingen werd een voorselectie gemaakt van dertig personen die in aanmerking kwamen voor de functie van koffiejuffrouw terreinknecht en voorzitter.

Duizend keer uitvergroot

Voorzitter Samir el Gamal ontvangt eens in de twee weken in de onlangs verbouwde ontvangstruimte van RKTVC bestuursleden van medevierdeklassers. We praten dan over koetjes en kalfjes. Maar dit is een duizend keer uitvergrote versie van wat er bij onze thuiswedstrijd komt kijken, keek de vrijwilliger, die zich eenmalig voorzitter van Oranje mocht noemen, zijn ogen uit. Ook Sip Wijchers, duizendpoot bij HFC’15 en Monique van de Pas van SV Reeshof beseften nauwelijks wat hen overkwam. Vorige week vrijdag was ik bezig met het trekken van de veldlijnen van mijn eigen club toen ik hoorde dat ik uit was gekozen. En nu sta ik hier…, vertelde een duidelijk geïmponeerde Sip. Monique: Buiten mijn weten om hebben leden van de club mij opgegeven. Zij vonden dat ik wel verdiende.

Allerhoogste podium

Zo beoefenden de drie geluksvogels hun werkzaamheden op het allerhoogste podium. Sip prikte naar hartenlust in de grasmat van de Amsterdam Arena, terwijl Monique in het spelershome de familie, vrienden en kennissen van de Oranjeselectie bediende. Ook de spelers van het Nederlands elftal konden in de rust rekenen op een kopje koffie. Dat zij na de pauze beduidend beter voor de dag kwamen kan haast geen toeval zijn. En Samir? Hij werkte aan zijn netwerk door gesprekjes aan te knopen met onder meer Bert van Oostveen, Jelle Goes en Michael van Praag. Laatstgenoemde kreeg hij zover om aanwezig te zijn bij het internationale jeugdtoernooi dat zijn club RKTVC jaarlijks organiseert. Doel bereikt, kan je wel stellen.

Volgens goed gebruik werden de debutanten na afloop geëerd met een haasje en een gepersonaliseerd wedstrijdtenue. Terreinmeester Sip concludeerde treffend: Hier kan geen geldbedrag tegenop. Dit maak je maar één keer in je leven mee.

Lees het complete verhaal op KNVB Assist - het kennisplatform voor amateurclubs.

ZIE OOK: Drie vrijwilligers krijgen een kans om mee te draaien met het (grote) Oranje - Blog Michel Dusée (10 maart 2016)


Foto's ©: KNVB Media