KNVB ziet de traditionele voetbalwereld langzaam in beweging komen

De KNVB heeft het jaarverslag van afgelopen seizoen, 2013/'14, gepresenteerd waarin het aantal leden met 1.213.720 nagenoeg gelijk is gebleven ten opzichte van het seizoen ervoor. De stijging in het aantal voetballende meisjes en vrouwen, ruim 20% in de laatste vijf seizoenen, zet ook dit seizoen door met 4,23% naar 137.525 leden. Het financiële resultaat van amateurtak baart zorgen: 3,6 miljoen euro in de min. De sectie betaald voetbal schreef zwarte cijfers van ruim 1 miljoen euro. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?

Ledenbestand

Uit het jaarverslag blijkt dat het totale aantal leden met 992 (0,08%) licht daalde. Het meisjes- en vrouwenvoetbal blijft, hier op Sportnext beschreven als een groeidiamant met ruwe randen, sterk groeien. Ruim 20% in de afgelopen vijf seizoenen en het streven is om in 2018, tevens het einde van de huidige beleidsperiode, 150.000 voetballende meisjes en vrouwen in Nederland te hebben. Een lichte daling in het totale aantal leden, een stijging bij de meisjes- en vrouwenvoetbal, dat zou betekenen een daling onder jongens- en mannenvoetbal. Mogelijke oorzaak is vergrijzing in de samenleving waardoor het lastig wordt om actief te blijven voetballen. 

Lees ook: Zaalvoetbal, de sleeping giant?

De KNVB ontwikkelt daarom nieuw aanbod voor bestaande leden. Afgelopen seizoen namen 607 teams deel aan een competitie van 7x7, 35+/45+ en dat is een verdubbeling ten opzichte van een seizoen eerder. Commerciële partijen claimen de doelgroep en butten de mogelijkheden met 7x7 35+/45+ voetbal. Hans Spierings, interim-directeur amateurvoetbal van de KNVB zegt over het vernieuwde aanbod: "De bevolkingssamenstelling verandert, evenals de hedendaagse wensen van voetballers. Van ons vraagt dat, meer dan voorheen, nieuw aanbod te ontwikkelen waarmee we onze leden optimaal bedienen. Een goed voorbeeld is walking football voor 60-plussers. Het is onze ambitie de komende jaren een actieve rol te vervullen bij het stimuleren van deze voetbalvariant. Uiteindelijk willen we namelijk mensen verenigen om van voetbal te genieten, een leven lang.”

Financieel

Het amateurvoetbal van de KNVB boekte afgelopen seizoen een negatief exploitatiesaldo van 3,6 miljoen euro en is, zo staat vermeld in het jaarverslag, te wijten aan: het afscheid van beachsoccer (lening van ongeveer 700.000 euro) en de reorganisatiekosten van circa 2,5 miljoen euro. De organisatie van de sectie amateurvoetbal krimpt met 50 fte. De sectie betaald voetbal boekt een positief resultaat van ruim 1 miljoen euro. De opbrengsten van het WK zijn nog niet verwerkt in deze cijfers. De commerciële inkomsten stegen met 0,18 miljoen euro naar ruim 24 miljoen euro. Het contract met Nike werd opengebroken en verlengd tot 2026. Ook Heineken verlengde tot en met 2020, Staatsloterij loopt tot en met 2018, De Telegraaf tot 2016 en 538 tot en met 2018. Kledingsupplier Van Gils Fashion, direct bekend van de aansprekende commercial met leeuwen tijdens het WK, nam de plaats in van Piet Zoomers. UNIT4 heeft de sponsorship van de KNVB na vier jaar beëindigd. Per 1 januari werd Sunweb KNVB’s nieuwe officiële reispartner, na het faillisement bij OAD reizen.

Lees ook: Samen Schreven Zij Geschiedenis

Innovatie

Belangrijke pijler op het gebied van kennis en innovatie blijft voor de KNVB het project met Arbitrage 2.0. De pilot werd vorig jaar gestart en loopt minimaal twee seizoenen. In dit traject wordt gebruik van gemaakt van onder andere doellijntechnologie (HawkEye), extra assistenten (5e en 6e officials) en een videoreferee. De focus ligt op het nemen van de juiste beslissingen in wedstrijdbepalende situaties. De inhoudelijke bijdrage aan de ontwikkeling van het voetbal en de internationale interesse van voetbalorganisaties, waaronder de wereldvoetbalbond FIFA, geven groen licht om ook de komende jaren door te gaan.

Op 8 december aanstaande bestaat de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) 125 jaar en daar is een speciale pagina voor in het leven geroepen. Op een digitale tijdlijn is het mogelijk om door de historie van de sport heen te bladeren en daarnaast is mogelijk om persoonlijke herinneringen toe te voegen en met vrienden te delen. De jeugd kijkt in de toekomst en maakt een tekening met hun dromen, wensen en verwachtingen.

Meer over het jaarsverslag 2013/2014

Afbeeldingen (CC): E. Dronkert