KNWU en Unibet: top of flop?

Het gebeurt niet vaak dat sponsordeals zo breed uitgemeten worden in de pers als deze deal tussen de KNWU en Unibet. In het kort: Unibet wordt met ingang van 2017 sponsor voor vier jaar voor 1,75 miljoen euro per jaar. Tenzij, zoals voorgesteld door VVD en PvdA, de belasting voor online gokken op 29% wordt vastgesteld, dan wordt Unibet één jaar sponsor voor 1 miljoen euro. Is de deal geniaal of een misser? Sportmarketeers zijn het er niet over eens. In ieder geval is de deal controversieel en verdient daarom onze aandacht. Want controversen leggen krachten bloot. Overigens verdienen de dealmakers een compliment voor de hoeveelheid media-aandacht zonder dat er nog maar één cent betaald is.

De volgende drie zaken vallen mij op aan de deal:

1. De fee is hoog: ik ken de propositie niet precies, maar er zijn maar weinig bonden die onderbouwd een waarde hebben van meer dan 1 miljoen euro. Daarmee wordt het belang van de deal voor de KNWU aanmerkelijk verhoogd.

2. De deal is afhankelijk van politieke besluitvorming en daarmee van krachten die buiten de invloedssfeer van de sport liggen. Dat is uitzonderlijk. Een beetje alsof KPN een sponsordeal afhankelijk maakt van het al dan niet verdwijnen van de roamingtarieven in Europa.

3. De deal is ruim voor de ingangsdatum bekend gemaakt. Men had ook kunnen wachten met de bekendmaking tot na de behandeling van de betreffende wet in de Tweede Kamer in april.

Er is maar één conclusie mogelijk: er is bewust gekozen om de deal nu bekend te maken nog voor de bewuste wet is aangenomen. Het kan niet anders of Unibet verwacht daarmee hun lobby voor een lager belastingtarief positief te beïnvloeden. En het mooie is dat zij er weinig voor hoeven te doen. KNWU-voorzitter Wintels kan overal de deal toelichten en verdedigen: naar de eigen achterban, naar NOC*NSF, naar sportfinancier Lotto en naar de politiek toe. Kortom: goed gedaan Unibet.

Maar wat levert het Wintels van de KNWU op? Als het belastingtarief op 29% blijft staan is iedere deal minder dan € 1,75 miljoen per jaar een financieel verlies, lijdt hij daarnaast gezichtsverlies, heeft hij gedonder met NOC*NSF en met sportfinancier Lotto. Daar staat tegenover de exit-deal van € 1 miljoen euro sponsorfee voor 2017.

Ik hoop van harte dat Wintels nog wat troefkaarten in de mouw heeft. Als het hierbij blijft lijkt de vertoning toch vooral op een geheel eigen versie van het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Of kan Wintels het kabinet laten vallen?


ZIE OOK: Nederlandse sportmarketeers in rep en roer over sponsordeal KNWU & Unibet