Komt de gedroomde opkomst van video-analyse op amateurvelden met SportSquare? (1)

Het is donderdagavond op een voetbalveld ergens in Nederland, de spits wordt aangespeeld draait soepel weg en haalt verwoestend uit. De vuist wordt gebald, doelpunt. De verdediger kijkt naar de grond, de coach op zijn iPad. 50 meter verder langs de kant van het veld en op zes meter hoogte hangt een camera van SportsSquare die alles opgenomen heeft. De coach ziet waar het mis is gegaan, lichaam tussen de bal en het doel houden en laat dit direct aan de speler zien. De verdediger knikt, duidelijk. Dit is een voorbeeld van een amateurveld waar video-analyse steeds meer gewoon goed wordt. SportSquare prikkelt sportclubs om geautomatiseerd filmen met video-analyse voor en door de spelers in te zetten, tijd voor een interview met co-founder Suzanne Meyer.

Suzanne Meyer is net terug uit San Fransisco om een pilot voor te bereiden bij een top High School in Californië waar allerlei sporten worden beoefend. "Van basketball tot American Football tot gewoon voetbal, eigenlijk zoeken alle sporten naar een manier om sporters beter te maken. Video-analyse kan, en voor sommige is al, een belangrijk hulpmiddel om spelers direct en gericht aanwijzingen te geven. Maar het kan ons inziens nog makkelijker en nog beter met geïntegreerde oplossingen van camera tot/met cloud oplossingen. aldus Meyer.

Het idee voor een geïntegreerde oplossing is ontstaan op een hockeyveld waar trainen zowel in teamverband als individueel gebeurt. Het doel is om clubs, coaches en spelers een open-systeem aan te bieden voor het vastleggen, analyseren en beheren van gestructureerde video-content. "Spelers kunnen specifieke acties van zichzelf en teamgenoten terugzien. Coaches kunnen op afstand gericht, en ook op een interactieve manier, afwijzingen geven. Voor clubs is het een mooie manier om leden aan zich te binden. Om de communicatie tussen coach en speler prestatiegericht te ondersteunen" zegt Meyer.

Het concept is de afgelopen twee jaar met dank aan verschillende sportclubs in Nederland en de Verenigde Staten doorontwikkeld. In het content management systeem worden alle gewenste video's opgeslagen in de cloud. Coaches en spelers kunnen daar wedstrijden/trainingen terugkijken en belangrijke momenten 'taggen'. Bijvoorbeeld acties of aandachtspunten, en commentaren aan toevoegen. Mocht een hele club het concept omarmen komt er ook een sociaal element bij kijken. Wekelijks bijvoorbeeld de mooiste acties, zo kunnen clubs de betrokkenheid bij de leden vergroten. Het moet een speciaal moment worden om op een veld te spelen waar video-recordings plaatsvinden. Daarnaast kunnen trainers en scouts gemakkelijk een compilatie maken van spelers en deze in de cloud op het platform bewaren.

Het uitgangspunt moet volgens Meyer altijd zijn 'take the complexity out and easy-to-use'. Probeer het voor de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken en betrek de spelers meer bij het leerproces. Het open-systeem gaat in de toekomst samenwerken met andere sensoren zoals bijvoorbeeld tracking van snelheid of hartslag. Dit geeft coaches nog meer inzichten en mogelijkheden voor feedback. Daarover meer in het tweede deel.