Le Champion zet sportbonden buitenspel met nieuwe mijlpaal

Afgelopen weekend werd het 15.000ᵉ lid verwelkomt bij sportvereniging Le Champion. De van origine wielervereniging is daarmee een van de grootste sportverenigingen van Nederland en laat daarmee andere (omni-)sportverenigingen als SV Kampong (+5.000) en de Amsterdamse Politie Gymnastiek- en Sportvereniging (+- 5.000) het nakijken. Dat terwijl de teller jarenlang op en neer schommelde en begin deze eeuw (2000) op 'slechts' 3.500 leden stond. Met een aparte stichting dat jaarlijks meer dan 80 sportevenementen organiseert, ruim 4.000 betrokken vrijwilligers en 200.000 deelnemers aan de verschillende evenementen, weet Le Champion duidelijk zijn stempel in de sportwereld te drukken.

70% van de deelnemers doet aan hardlopen

Als onderafdeling van de Amsterdamse wielervereniging A.R. & T.C., werd op 1 maart 1969 de Toerclub Le Champion opgericht. Oprichters Gerrit Koopman en Jaap Mobron wilden zelf graag georganiseerd gaan fietsen, maar niet door mee te doen als 'wielrenner' maar de focus te leggen op het recreatieve gedeelte. Al snel bleek de toerclub een succes te worden, omdat het aantal leden fors groeide (nog sneller dan de wielervereniging) en een aantal jaren later besloot om zelfstandig verder te gaan. Diverse sportevenementen voor fietsers en even later ook hardlopers werden door de sportvereniging georganiseerd, waarop besloten werd om in 1986 de Stichting Sportevenementen Le Champion in het leven te roepen. De stichting kreeg de regie over bekende events als de Klassiekerbrevet, de Dam tot Damloop en de Egmond Halve Marathon.

“Groeien naar 20.000 leden lijkt zeker haalbaar” - Koert Hetterscheidt

Het ledenaantal kende de eerste 30 jaar nog behoorlijk wat ups en downs en begon pas vanaf 2000 sterk toe te nemen. Mede door het toevoegen van wandelevenementen en het ondersteunen van de Amsterdam Marathon, stijgt het aantal leden in 2010 naar 7.500 sporters. Een vijftal jaren later is het aantal leden zelfs verdubbeld en kijkt de organisatie al voorzichtig naar de volgende mijlpaal. Groeien naar 20.000 leden lijkt zeker haalbaar. We gaan met zijn allen in ieder geval met veel enthousiasme verder!, aldus directeur Koert Hetterscheidt. Hoewel de oorsprong in het fietsen ligt, blijkt het meeste succes met het hardlopen geboekt te worden. Van de jaarlijkse 200.000 deelnemers aan de evenementen blijkt 70% hardloper te zijn, terwijl wandelaars en fietsers beiden 15% voor hun rekening nemen. 

Een bedreiging voor sportbonden? 

Maar waarom worden er zoveel mensen lid van Le Champion? Meedoen aan de sportevenementen van Le Champion is namelijk ook mogelijk zonder lidmaatschap. Toch zijn er inmiddels 15.000 sporters lid geworden van de sportvereniging (á € 32,00 per jaar), goed voor een totale inkomstenbron van maar liefst €480.000,- Ze krijgen hiervoor voorrang bij inschrijvingen op de evenementen, korting op de inschrijfkosten, korting op sportreizen en bij een aantal speciaalzaken, de mogelijkheid om voorraan te staan in het 'Le Champion Startvaken 11 keer per jaar een speciale magazine. Wie ooit voor de Dam tot Damloop heeft proberen in te schrijven, weet wat voordelen dit op kan leveren. Binnen een paar uur is het recreatieve gedeelte al volledig volzet, dus je moet maar net op tijd zijn met inschrijven om nog mee te kunnen doen. Dat terwijl de leden zelfs een paar weken van tevoren nog in kunnen schrijven (en zelfs een startgarantie kunnen krijgen door voorinschrijving). 

En dat zijn juist de benefits waar de leden voor willen betalen, evenals kostenloos kunnen annuleren, gratis blessurebehandeling bij de evenementen, geen reservingskosten betalen en (bijna) elke maand een magazine te ontvangen. Zet je dit tegenover bijvoorbeeld het lidmaatschap bij Dutchrunners (Atletiekunie) á € 35,00 per jaar (incl. hardloopschema's, een loopshirt, kortingen, verzekeringen etc.), dan lijkt de gemiddelde hardloper in eerste instantie vooral te profiteren bij een lidmaatschap van Le Champion. De vraag is dan ook of de sportvereniging geen bedreiging vormt voor de sportbonden. Want wat als er - naast Le Champion - nog meer organisatoren van sportevenementen zich straks gaan 'verenigingen'? Wat als je straks lid kan worden van Golazo Nederland (met tientallen loopevenementen) of van Red Bull (met diverse sportevents)? Of stel dat andere sportverenigingen (nog meer) eigen evenementen beginnen te organiseren.. Waarom zou je dan niet enkel 'lid' van een sportvereniging of evenementenorganisator? En wat is de waarde dan nog van een bondslidmaatschap? Al met al is Le Champion een van de eerste sportverenigingen die - geheel zelfstandig - een heel slim verdienmodel in de markt heeft gezet, maar zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn.. 


De Fjoertoer Egmond is een van de nieuwste wandelevenementen van Le Champion.


Foto's: Facebook Le Champion