Maak kennis met de man die alles meet en openbaar maakt

Een aantal maanden geleden verkocht de Nederlandse Shawn Buckles, voorvechter van privacy, zijn persoonlijke data voor 350 euro. De techsite The Next Web is nu eigenaar van onder andere zijn e-mails, agenda en locatiegeschiedenis. Waar anders dan in de Verenigde Staten is nu een man die alles meet en direct openbaar maakt? Zo ook alles over zijn dagelijkse bewegingen en gezondheid. Maak kennis met Anand Sharma.

De software developer uit San Francisco startte de meting in maart van dit jaar en daarmee is ruim 100 dagen aan data beschikbaar. Niet alleen hoeveel stappen maar ook de afstand, het vervoersmiddel (fiets, auto, vliegtuig) en alle activiteiten op social media (zoals foto's op Instagram). April Zero is de naam van zijn project en het resultaat is revolutionair te noemen. Voor het eerst krijgt de wereld een totaalplaatje van iemands leven op basis van data.

Sharma gebruikt verschillende apps, die vrij verkrijgbaar zijn, om alle activiteiten bij te houden. Denk aan Nike+ voor sport, Foursquare/ Swarm voor de locaties en Moves voor de dagelijkse bewegingen. Daarnaast houdt hij dagelijks een dagboek/ blog bij om alle activiteiten in context te plaatsen. Voor Sharma, als professioneel software developer, gaat het niet om de data of om een statement te maken richting instituten die over privacy gaan maar de visualisatie. De website is ook zeker het bekijken en volgen waard. Nog niet eerder zo'n compleet plaatje van een leven gezien.


Ook voor de nieuwe generatie sport apps is het verzamelen van data pas de eerste stap. Analyseren en gedragsverandering weten te realiseren is het doel. Sharma is positief over die ontwikkeling: "Nu ik me ervan bewust ben dat alle bewegingen geregistreerd worden en wereldwijd gepubliceerd ben ik erg gemotiveerd om interessante dingen te doen en meer te gaan bewegen. Met name bij hardlopen, iedereen kan me volgen en dan wil je geen steekje laten vallen. Ik doe andere dingen en ga naar andere plaatsen."

Lees meer: hoe de nieuwe sport apps echt je gedrag veranderen

Eigenlijk is April Zero een showcase. In de afgelopen maanden heeft honderden reacties binnen gekregen en wil daarom starten met wat hij noemt 'Gyroscope'. Een platform voor mensen die niet technisch aangelegd zijn maar wel alle gegevens willen tracken en analyseren. Het lijkt dus een kwestie van tijd tot iedereen, tegen betaling, zelf aan de slag kan.

Website: April Zero

Bronnen: Numrush - TechCrunch