Dit zijn de meest opvallende momenten van Tokio 2020

De Olympische Spelen in Tokio konden ondanks de coronacrisis deze zomer een jaar later dan gepland alsnog doorgaan. De Zomerspelen waren alles behalve normaal: met mondkapjes, zonder publiek en enkele sporters die in quarantaine moesten. Ze zullen voor Nederland vooral de geschiedenis ingaan als de meest succesvolle Spelen ooit. In totaal won TeamNL 36 medailles, veel meer dan het oude record van 25 medailles in Sydney 2000. Hoe zijn deze Olympische Spelen besproken op social media? In dit artikel zetten we de meest opvallende momenten van Tokio 2020 op social media voor je op een rij aan de hand van data van OBI4wan.

Deze blog is geschreven door Ellemijn Pinkse en Christian Slaats, beiden zijn Media Analist bij OBI4wan.

De meest besproken sporten op Twitter en Facebook

Met de toevoeging van honkbal-softbal, karate, skateboarding, sportklimmen en surfen op de afgelopen Olympische Spelen staat de teller op 33 olympische sporten. Op Twitter en Facebook worden de successen en teleurstellingen rondom deze 33 sporten uitvoerig besproken. De historische successen van de Nederlandse atletiekploeg hebben ertoe geleid dat atletiek de meest besproken sport was op Twitter en Facebook gedurende de Spelen. De teleurstellende uitschakeling van het mannenhockeyteam en de dominantie van de hockeydames maakten dat hockey de op één na meest besproken sport was. De derde plek onder de meest besproken sporten is bemachtigd door het baanwielrennen, waarin Nederland maar liefst 6 medailles behaalde.

De meest besproken sporters op Twitter en Facebook

Ze is niet alleen de sporter met de meeste medailles, maar vooral de sporter die onze harten stal: Sifan Hassan. De 28-jarige atlete won twee keer goud (10 km en 5 km) en een keer brons (1.500 meter). Ze plaatste zich voor de halve finale van de 1.500 meter door na een val alsnog als eerste over de streep te rennen. De video hiervan wordt veelvuldig gedeeld via social media en gezien als voorbeeld om niet zomaar op te geven.

De wielersport haalde deze Spelen de meeste medailles. Annemiek van Vleuten dacht heel even dat ze goud had gewonnen op de wegwedstrijd, maar helaas bleek de Oostenrijkse Anna Kiesenhof nog voor haar te rijden. Gelukkig wist ze dit goed te maken tijdens de tijdrit, waar ze goud won met 56 seconden voorsprong op de nummer twee. Ter ere van de geweldige wielrenprestaties van Van Vleuten pleit en raadslid van de Gemeente Utrecht ervoor om een fietspad in haar geboorteplaats, Vleuten, naar haar te vernoemen: het Van Vleutenfietspad.

Voorafgaand aan de Spelen wordt er altijd gesproken over een aantal ‘zekerheidjes’, medailles waar we eigenlijk al vanuit gaan dat we ze gaan winnen. Daar was een medaille voor Mathieu van der Poel bij de olympische MTB-race er één van. Helaas kwam Van der Poel hard ten val op zijn mountainbike tijdens de openingsronde, waardoor hij uiteindelijk moest afstappen. Vooral het plankje dat er niet lag bij een afdaling en waarvan van der Poel wel of niet op de hoogte was, zorgde voor veel ophef op social media.

Welke sporters hebben de meeste volgers?

Door de lege tribunes in Tokyo werd er dit jaar voornamelijk virtueel gejuicht. De Nederlandse fans weten hun favoriete sporter dan ook goed op social media te vinden. Opvallend is dat de Twitter top drie wordt gedomineerd door de wielersport met Tom Dumoulin (213.000 volgers) als koploper, gevolgd door Bauke Mollema (189.300 volgers) en Mathieu van der Poel (172.300 volgers). Op instagram zien we het volgers aantal massaal toenemen en steekt voetbalster Lieke Martens er met 1.3 miljoen volgers met kop en schouders bovenuit. Op de nummer twee positie zien we Mathieu van der Poel terug (810.000 volgers) gevolgd door voetbalster Danielle van de Donk (546.000 volgers).

De populairste posts van TeamNL Insta

Sifan Hassan wist met een waanzinnige eindsprint als eerste over de finish te komen op de 5.000 meter. Deze eerste Nederlandse gouden atletiekmedaille sinds 1992 maakte veel los op social media en leidde tot de post met de meeste likes op het Team NL instagram kanaal. Ook het filmpje van de feestende hockeydames, de IGTV van de balkonsessie met de Minister-president en de Reel van het weerzien van Femke Bol en haar naasten leidden tot veel bekijks.

Simone Biles en Rayssa Leal

Internationaal zorgden Rayssa Leal en Simone Biles voor de meeste opwinding op social media. De post van de 13-jarige Leal na haar zilveren medaille bij het skateboarden was zowel op Instagram als Twitter het populairste bericht van de Spelen. Wereldwijd gezien werd de Indiase Neeraj Chopra het meest genoemd op Instagram. Op Facebook was dit Simone Biles, de Amerikaanse turnster die zich afmeldde voor diverse onderdelen vanwege mentale problemen en uiteindelijk nog brons pakte op de balk.

De meest succesvolle Spelen ooit?

De Spelen in Tokio waren de meest succesvolle ooit. In het begin leek alles mis te gaan met atleten in quarantaine, miscommunicatie hier en daar en ongelukken op de baan. Niets bleek minder waar, want met 36 medailles en een zevende plek op de wereldranglijst mogen we trots zijn op Nederland en haar atleten.

Headerfoto: roibu / Shutterstock.com