Het laatste sportmarketingnieuws: Nationale schaatswedstrijden blijven bij NOS

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste sportmarketingnieuws. Een verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.

Watersportverbond zeer actief; samenwerkingen met Scheepvaartmuseum en Musto

Het Watersportverbond maakte rondom de Dutch Water Week veel (nieuwe) samenwerkingen bekend. Zo gaat de bond met Het Scheepvaartmuseum als partner verder, sloot het een partnerships met Musto en werd de samenwerking met Honda Marine verlengd.

 • Het Watersportverbond en Het Scheepvaartmuseum gaan nog meer samen optrekken in hun gezamenlijke ambitie om mensen met water in aanraking te brengen. Door kruisbestuiving van de watersport en de maritieme geschiedenis zullen de partijen een breder publiek bereiken. Op collectie, programmering en bewustwording zal de samenwerking steeds meer worden gezocht.
 • Het Watersportverbond ging ook een samenwerking voor vier jaar aan met het Britse zeilkleding merk Musto. Deze samenwerking grijpt Musto enerzijds aan ter promotie van het merk, anderzijds om samen nieuwe technische zeil- en boardkleding te ontwikkelen. TeamAllianz, de nationale selectie zeilen van het Watersportverbond, zal de zeilkleding van Musto dragen.
 • Tot slot verlengde het Watersportverbond ook het partnership met Honda Marine tot en met de Olympische Spelen in Parijs/Marseille 2024. De leverancier van buitenboordmotoren is al sinds 2016 Official Supplier van het Watersportverbond en het jeugdkennismakingsprogramma Optimist on Tour.

Ye West start sportmarketingbureau en tekent Aaron Donald en Jaylen Brown

Aaron Donald en Jaylen Brown, twee prominente Amerikaanse sporters, gaan samenwerken met Ye West (voorheen Kanye West). De artiest en ondernemer is zijn eigen sportmarketingbureau Donda Sports gestart. Hij heeft onder dezelfde naam ook een kledinglijn uitgebracht.

 • De zaken van Donald en Brown worden nog steeds behartigd door dezelfde zaakwaarnemers. De deal met Donda Sports is alleen gericht op marketingprojecten.
 • Donald noemde de beslissing om te tekenen bij het bureau van West een ‘no-brainer.’ Zijn vrouw Erica wordt nauw betrokken bij de gang van zaken en ziet toe op de marketingactiviteiten van Donald, die in februari van dit jaar nog de Super Bowl won met de LA Rams.

Nationale schaatswedstrijden ook komende jaren bij NOS te zien

De nationale schaatskampioenschappen zijn ook de komende vier jaar te volgen op alle platforms van de NOS. De schaatsbond KNSB en de NOS hebben overeenstemming bereikt over een nieuw contract dat loopt tot en met het olympische seizoen 2025-2026. Het gaat om alle NK’s langebaanschaatsen, marathon, shorttrack, kunstrijden en inlineskaten.

Reacties:

 • “De cijfers wijzen het uit: de fans blijven het schaatsen trouw. Zelfs in coronatijd kon onze topsport doorgaan en beleefden miljoenen Nederlanders daar plezier aan”, aldus Jeroen Kraaij, commercieel directeur van de KNSB.
 • “Schaatsen is en blijft een van de belangrijkste sporten van Nederland. Veel successen, veel belangstelling, veel verhalen en dus journalistiek zeer relevant. Dat laatste geldt zeker ook voor de nationale kampioenschappen want die vormen de springplank naar internationale titels en olympische medailles”, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport.

Het contract dat de KNSB met de NOS heeft afgesloten voor 2022-2026 betreft naast alle NK’s in de vijf schaatsdisciplines ook het jaarlijkse kwalificatietoernooi voor de World Cup’s en het OKT waar de tickets voor de Olympische Spelen verdiend worden.

Lees ook de blog van Jaap Stalenburg waarin aan bod komt hoe het 'stoffige' schaatsen is getransformeerd tot een hippe sport met (commerciële) potentie.

Vondelpark Amsterdam locatie voor Daikin NK Inlineskaten 100 meter sprint

De Daikin NK 100 meter sprint vinden dit jaar op een wel heel bijzondere locatie plaats. Het Amsterdamse Vondelpark is op 26 juni plaats van handeling voor het evenement.

 • Als de NK een succes worden, wil de KNSB het evenement volgend jaar uitbreiden, bijvoorbeeld door ook een NK Marathon Inlineskaten in Amsterdam te houden.
 • De KNSB heeft als doel om de NK elk jaar op een iconische locatie te organiseren. In 2020 streden de beste sprinters van Nederland op Circuit Zandvoort om de nationale titels.

“Het Vondelpark is een prachtige plek, waar volop geskeelerd wordt. We zijn blij met de enthousiaste medewerking van de gemeente Amsterdam. Samen zien we grote mogelijkheden voor het inlineskaten, een urban sport die uitermate geschikt is om via scholen veel meer mensen in beweging te krijgen. We willen echt proberen of we uiteindelijk van iets kleins iets heel groots kunnen maken”, zegt Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten van de KNSB.

AC Milan voor 1,2 miljard euro overgenomen door Amerikaanse investeringsmaatschappij RedBird

AC Milan wordt definitief overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij RedBird Capital Partners. De nieuwe eigenaren betalen 1,2 miljard euro voor de meerderheid van de aandelen van de Italiaanse topclub. Voormalig eigenaar Elliott, dat de club in 2018 kocht, houdt wel een minderheidsbelang en plekken in het bestuur van AC Milan.

 • AC Milan meldt dat de overname uiterlijk in september van dit jaar afgerond moet zijn.
 • Naast RedBird was ook Investcorp lange tijd kandidaat om de kersverse Italiaanse kampioen te kopen. De investeringsmaatschappij uit het Midden-Oosten kwam niet tot een akkoord voor de deadline van eind april.

Reactie:

 • RedBird oprichter en Managing Partner Gerry Cardinale: “RedBird’s filosofie en staat van dienst op het gebied van eigenaarschap bij teams toont aan dat voetbalclubs succesvol kunnen zijn op het veld en verantwoord geleid ernaast. We kijken uit naar deze langetermijnsamenwerking met de club, het management en de fans van over de hele wereld om Milan nog verder omhoog te stuwen.”

RedBird is op meerdere vlakken actief in de sport. Het heeft een behoorlijk aandeel in de Fenway Sports Group – eigenaar van Liverpool, de Boston Red Sox en Pittsburgh Penguins – en is daarnaast eigenaar van Toulouse FC, de XFL en cricketclub Rajasthan Royals.

Headerfoto: Flickr ((CC BY-NC 2.0) Wytse Kloosterman