Kijkcijfers over 2021: Sport is weer dominant

Met het EK voetbal, de Olympische Spelen en de spannendste ontknoping in de historie van de Formule 1 was 2021 een goed jaar voor de sportliefhebber. In de kijkcijfers over 2021 is terug te zien dat deze evenementen ware kijkcijferkanonnen zijn waar Nederlanders massaal voor thuisblijven. In de top 25 meest bekeken tv-programma’s van afgelopen jaar staan tien sportgerelateerde uitzendingen.

Sport kijken via televisie blijft onverminderd populair. Waar het aandeel sportprogramma’s in de top 100 meest bekeken televisieprogramma’s in 2020 het laagst was van de afgelopen zestien jaar (20%), is het beeld dit jaar meer in lijn met voorgaande jaren. Hoewel het een oneven jaar was, waarin onder normale omstandigheden geen Olympische en Paralympische Spelen en internationale voetbaltoernooien plaatsvinden, was het aandeel van sport in de top 100 in 2021 45%. Dat had natuurlijk alles te maken met het uitgestelde EK voetbal.

Het best bekeken programma van 2021 was dan ook de achtste finale op het EK tussen Oranje en Tsjechië. Gemiddeld keken er 5.745.000 miljoen mensen naar de pijnlijke nederlaag van het Nederlands elftal. Op de tweede plek in het jaaroverzicht van Stichting KijkOnderzoek (SKO) staat de groepswedstrijd op het EK van Nederland tegen Oostenrijk met 5.573.000 kijkers. In de top 10 vinden we verder nog de EK-wedstrijden van Oranje tegen Macedonië en Oekraïne terug, evenals de finale van het EK tussen Italië en Engeland.

Formule 1

Ook de ontknoping van het Formule 1-seizoen in Abu Dhabi trok enorm veel kijkers. De Grand Prix werd op twee verschillende kanalen uitgezonden, maar als we dit bij elkaar optellen zagen bijna 5 miljoen mensen hoe Max Verstappen in de laatste ronde van het seizoen toch nog wereldkampioen werd. Daarmee staat het op de zesde plek in het overzicht van SKO.

Buiten de Grand Prix van Abu Dhabi zijn het vooral voetbalwedstrijden van Oranje die massaal bekeken zijn. Zo keken er op 16 november jongstleden nog ruim 3 miljoen mensen naar de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noorwegen.

Het best bekeken televisieprogramma van de afgelopen tien jaar in Nederland is de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal in 2014, toen het Nederlands elftal Argentinië trof als opponent (9 miljoen Nederlandse kijkers).

Zomerspelen ontbreken

De dominantie van sport op de Nederlandse televisie komt nog beter tot uiting wanneer we naar de top 100 meest bekeken programma’s van 2021 kijken. Bijna de helft, 45 programma’s, zijn sportgerelateerde uitzendingen. Overigens vinden we naast voetbal en Formule 1 geen enkele andere sport terug in de lijst. Normaal gesproken nemen de Olympische Spelen ook een prominente plek in, maar vanwege het tijdsverschil met Japan keken er deze zomer aanmerkelijk minder mensen dan normaal naar het grootste sportevenement ter wereld. De NOS wist met de sportuitzendingen afgelopen zomer wel 92% van de Nederlanders te bereiken.

Jongeren kijken nog volop sport op tv

Wat uit het Jaarrapport van SKO verder opvalt is dat jongeren ook nog volop sport kijken. In de categorie 6-12 jaar zijn 3 EK-wedstrijden van Oranje terug te vinden in de top 10. Bij jongeren tussen de 13 en 19 stijgt dit al naar 6 sportgerelateerde uitzendingen en in de categorie 20-34-jarigen zijn dit er 7, waarvan de 5 best bekeken uitzendingen allemaal sportwedstrijden zijn. Merken die jongeren willen bereiken doen er dus nog steeds goed aan om bij grote sportevenementen te adverteren op televisie. Alleen in de categorie 65+ komt geen enkel sportmoment terug in de top 10 van meest bekeken programma’s.

Vooruitblik op 2022

Met wederom een spectaculair sportjaar vol grote sportevenementen voor de boeg, lijkt het niet meer dan logisch dat de dominantie van sport op tv doorzet. In februari staan de Winterspelen al op het programma en het schaatsen trekt traditioneel veel kijkers. Het tijdsverschil met Peking - het is daar in de wintertijd 7 uur later dan in Nederland - gaat wel van invloed zijn op de kijkcijfers. Maar met verder ook nog het EK vrouwenvoetbal, het WK voetbal voor mannen, vier voetbalclubs die op dit moment nog in Europa actief zijn én de Dutch Grand Prix die voor het eerst ook op NPO 1 is te zien, kan het haast niet anders dat sportgerelateerde uitzendingen in 2022 ons wederom massaal naar de tv weten te trekken.

Headerfoto: Vlad1988 / Shutterstock.com