PSV heeft primeur met eerste kampioenschap in virtual reality

In een stad dat bekend staat als een van de meest innovatieve steden in de wereld en geroemd wordt om haar talloze nieuwe technologieën, weet ook de club het DNA van de regio goed na te leven en uit te dragen met haar sportbeleid. We hebben het hier uiteraard over PSV: niet alleen in Nederland één van de meest innovatieve sportorganisaties, maar ook in Europa en zelfs ver daar buiten voorloper op héél erg veel terreinen. Zo blonk de club de laatste maanden uit met haar innovatieve kerstgroet, FieldLab, LED pitch-lightning, het gebruik van drones en/of een “simpele” Periscope Q&A in de Twitterroom. Afgelopen week presenteerde de Eindhovense club opnieuw een noviteit en heeft daarmee een primeur in Europa: een terugblik op het kampioenschap in virtual reality! 

Virtual reality is met name het laatste halfjaar booming  in de sportwereld, waardoor we op SportNEXT hiervoor zelfs een speciale tag hebben aangemaakt: virtual reality. Het wordt al gebruikt in video analyses, op fitnessapparaten, in games en zelfs bij het kijken naar sportwedstrijden. Al is het laatste voorlopig nog enkel in de NBA te zien... Desalniettemin begint ook de Nederlande sportwereld stilaan de kracht van virtual reality te ontdekken en zagen we al hoe Heracles Almelo sinds kort doelpunten in VR aanbiedt. PSV is sinds deze week aangehaakt op de trend en plaatste afgelopen week haar eerste 360 graden video online. 

Guus Pennings is overtuigd van de kracht van virtual reality. Volgens de Manager Marketing & Media bij PSV biedt virtual reality een mooie kans voor sportorganisaties: Ja absoluut! Niet alleen in de analyse kant van (top)sport, maar minimaal net zoveel in de entertainment van sport. Het is de verdieping van gewoon platsport kijken. Door virtual reality ben je er onderdeel van en sta je er middenin.

Samen met softwarebedrijf The Capitals en Videoproductieservice Purple Pill VR heeft PSV het 22e kampioenschap op een bijzondere wijze vastgelegd. Via een 360VR camera met maar liefst 16 (!) lenzen werden er beelden in het stadion geschoten: voorafgaand aan de kampioenswedstrijd, na het laatste fluitsignaal en tijdens de eerste huldiging op de middenstip. Maar ook unieke beelden vanuit de kleedkamer, op de 'platte kar' door de stad of tijdens de huldiging op het Stadhuisplein - waar bijna 100.000 supporters op af kwamen. Telkens in 360 graden, waardoor je helemaal om je heen kan kijken en daadwerkelijk het gevoel hebt dat je op het veld, in de kleedkamer of op de platte kar staat.

Aanvoerder Luuk de Jong kreeg de eer om als eerste het filmpje met een VR-headset uit te testen tijdens de nieuwjaarsreceptie. Fans kunnen het sinds kort met eigen ogen herbeleven via de officiële PSV-app (update naar de laatste versie nodig) of via YouTube (ook onderaan de blog te zien). Voor een optimale ervaring bekijk je de video via je smartphone met een virtual reality cardboard (al vanaf een tientje te koop) of met behulp van duurdere alternatieven als Oculus Rift of Samsung VR-Gear. Uiteraard is de video ook in 360 graden te bekijken zonder gebruik te maken van één van deze middelen.

Naast de video die op dit moment online staat en ongeveer drie minuten duurt, kunnen we volgens Guus Penning  binnenkort nóg meer virtual reality van PSV gaan verwachten: “We gaan de komende weken meer scenes rondom het kampioenschap publiceren.

Lees ook: