Social media anno 2018 in de Eredivisie

Transfers, blessures van spelers, wijzigingen in de organisatie of andere updates worden tegenwoordig door voetbalclubs het eerst gemeld op social media. Zonder een Facebook-, Twitter-, Instagram-, YouTube- en Snapchat-account kun je niet meer aankomen als professionele organisatie. SPORTNEXT onderzocht hoe groot de digitale achterban van de 18 Eredivisieclubs is.

Voor ons onderzoek hebben we een rondje langs de social media-kanalen van de Eredivisieclubs gemaakt. We hebben gekeken naar het aantal volgers op Facebook, Twitter en Instagram. Alleen het aantal volgers op de hoofdkanalen van de clubs zijn meegerekend. Als voorbeeld: PSV heeft een internationaal kanaal op Twitter (@PSV International), met ruim 50.000 volgers, maar die zijn niet meegenomen in ons onderzoek.

Ajax

Ajax heeft al jaren de meeste volgers op social media (ruim 3 miljoen) en is met name op Facebook veel groter dan de overige teams uit de Eredivisie. Ook op Instagram hebben de Amsterdammers veruit de meeste fans. Opvallend is dat PSV nog altijd meer online fans heeft dan Feyenoord, hoewel de Rotterdammers in Nederland een veel grotere achterban hebben en het afgelopen seizoen de landstitel werd veroverd.

Na de traditionele top drie is er een groot gat met de rest. FC Twente is ‘best of the rest’ met 348.153 volgers. Na FC Twente volgt weer een gat naar FC Groningen en daarna wordt het verschil tussen de clubs kleiner. Excelsior is niet geheel verrassend hekkensluiter met 41.437 online fans.

In de analyse valt verder op dat Twitter bij elke club nog populairder is dan Instagram, hoewel de foto- en videodeeldienst al jaren een groeiend aantal gebruikers heeft en met name onder jongeren enorm populair is. Er zijn zelfs zes clubs – Heerenveen, ADO Den Haag, PEC Zwolle, Heracles Almelo, Sparta Rotterdam en Excelsior – waar Twitter het meest populaire platform is.

2018 wordt een interessant jaar op social media-gebied en we zullen de accounts van de Eredivisieclubs dan ook weer nauwlettend in de gaten houden!

Hieronder het complete overzicht van het aantal volgers van de Eredivisieclubs op social media. Cijfers per 18 december.


Headerfoto: Shutterstock.com