Unieke samenwerking Korfbalverbond en Tafeltennisbond voor livestreaming

Op het NK Tafeltennis, gehouden in Landstede Sportcentrum in Zwolle afgelopen weekend, vond een mooie samenwerking plaats tussen twee sportbonden. Naar aanleiding van een artikel in SPORTNEXT Magazine over livestreaming, had de Tafeltennisbond (NTTB) contact opgenomen met het Korfbalverbond (KNKV). Korfbal werd als voorbeeld genoemd waar het livestreamen van wedstrijden op een goede manier is opgepakt.

Een telefoontje van ondergetekende naar Rob Verleg van de KNKV zorgde ervoor dat de samenwerking snel tot stand kwam. In ruil voor een investering van de NTTB voor apparatuur, zou de KNKV de apparatuur en een mediacrew leveren. Deze kwam van korfbalclub PKC uit Papendrecht.

"Sport die niet uitzendt of wordt uitgezonden, is ten dode opgeschreven", was de subtitel van het artikel in SPORTNEXT Magazine. De NTTB realiseert zich dat dit ook voor tafeltennis geldt. Hoewel de NOS het NK altijd uitzendt, blijft dit natuurlijk beperkt tot een paar minuten. Toen de NOS de camera’s in actie zag, werd zelfs nog overwogen gebruik te maken van de beelden!

Tafeltennis Beweegt!

De NTTB heeft in haar Meerjarenbeleidsplan opgenomen om in 2017 livestreams aan te bieden en dit uit te breiden tot alle topevenementen. Het achterliggende doel is om de bekendheid van de sport te vergroten en het aantal fans, betrokkenen en uiteindelijk ook het aantal sporters toe te laten nemen. De bond wil het imago van de sport en de bekendheid van evenementen verbeteren. De kwaliteit van het tafeltennisaanbod moet omhoog en de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van de sport moet verbeteren, door mee te gaan met innovatieve ontwikkelingen. Livestreaming, (verdere ontwikkeling van) apps en andere innovaties kunnen hieraan bijdragen.

Tafeltennis Beweegt! is de titel van het beleidsplan en met het livestreamen van toernooien laat de bond letterlijk zien dat de sport beweegt. De bond wil innovatief zijn en een voorbeeld zijn voor verenigingen om ook met deze ontwikkelingen aan de slag te gaan. Zoals dat in het korfbal ook gebeurt.

De partners van de bond, van het evenement én van de clubs, krijgen extra zichtbaarheid. Kijkers van de stream raken bekend met het evenement en overwegen wellicht een volgende keer een bezoek. Tenslotte leveren de opnamen de bond beelden op die voor diverse doeleinden gebruikt worden: gave shots, teasers voor volgende events, cursusmateriaal etc. Alles 'branded' in de stijl van de bond en haar partners.

Facebook

In 2016 is al gestart met op relatief eenvoudige wijze in beeld brengen van de interlands door middel van livestreaming via Facebook met behulp van een mobiele telefoon. Bij het eerste grote event van 2017, de Masters, werd voor het eerst gebruikgemaakt van professionele apparatuur, waarbij meerdere camerastandpunten werden gebruikt. De resultaten hiervan stemden positief. De livestream werd bijna 1400 keer (live) weergegeven, met een piek van een kleine 200 kijkers. In totaal werd er ruim 850 uur livestream gekeken met een gemiddelde kijkduur van een kwartier. Hiermee werden al duidelijk betere cijfers gescoord dan de livestreams bij de interland. Tafeltennisfans raakten inmiddels bekend met de innovatie vanuit de bond.

Leerpunten van deze eerste echte ervaring waren er ook. Doordat de livestream als één grote opname van ruim 8 uur werd opgenomen, was het niet erg aantrekkelijk om nog eens te gaan kijken en was het zeer lastig om een specifieke wedstrijd op te zoeken. Ook bleek de gedraaide muziek in de zaal, tussen de games door, voor YouTube reden om het geluid van de stream te dempen (vanwege de muziekrechten) en is deze op de mobiele site daardoor geheel niet meer beschikbaar. Mede hierdoor is de video daarna nog maar 400 keer bekeken.

Tenslotte bleek het zonder commentaar wat minder aantrekkelijk om de stream te volgen. Er is bij tafeltennis geen speaker die de stand doorgeeft (deze was continu zichtbaar) of andere voor de kijker mogelijk relevante mededelingen doet.

Versterken

Al deze zaken werden meegenomen naar het tweede event van 2017: het NK Tafeltennis. De mediacrew van het KNKV, specifiek van Korfbalvereniging PKC, was bereid om voor het eerst een andere sport in beeld te brengen. De specifieke sportkennis werd geleverd door de mensen van het bondsbureau, maar de 'korfballers' hadden snel in de gaten hoe het tafeltennis goed in beeld gebracht kon worden. De muziekrechten kwestie werd opgelost door eenvoudig het geluid weg te draaien tussen de games.

Bij de finales werd commentaar gegeven door een commentaarduo, waarbij bijvoorbeeld veelvoudig Europees Kampioene en bondscoach van de mannen, Li Jiao, de analyse deed van de mannenfinale.

Het voorlopige resultaat:
4000 live kijkers
1436 uur bekeken stream
421 kijkers (piek)
19:32 gemiddelde kijkduur

Nu al weet de Tafeltennisbond dat zij de samenwerking wil voortzetten, waarbij het de bedoeling is om bij volgende events eigen mensen op te leiden die de rol van de korfbal mediacrew kunnen overnemen.

Een mooi voorbeeld van het onderling versterken van sportbonden!

Bekijk de gehele livestream van het NK Tafeltennis hier.
Bekijk de finale van de mannen hier.
Bekijk de finale van de vrouwen hier.

Het artikel in SPORTNEXT Magazine over livestreamen van sport lezen én meer dan 70 pagina's met inspirerende (achtergrond)verhalen, cases en ontwikkelingen in de sportwereld ontvangen? Bestel het SPORTNEXT Magazine dan nu!