Ziggo Sport zendt World Cup Driebanden uit; bewijs van opmars driebanden

Driebanden is internationaal bezig aan een grote opmars. De sport trekt steeds meer kijkers, sponsors haken aan en het prijzengeld is de afgelopen jaren flink gestegen, tot ruim €100.000 per World Cup. Nederland behoort in deze groeiende sport tot de wereldtop. Om in te spelen op de stijgende populariteit van het driebanden haalde Biljart Evenementen Nederland (BEN) de World Cup na jaren afwezigheid weer terug naar Nederland. En Ziggo Sport gaat de wedstrijden live uitzenden.

In oktober 2018 werd al bekend dat de World Cup Driebanden voor drie jaar (2019, 2020, 2021) in Veghel, waar ook hoofdsponsor Jumbo is gevestigd, gaat plaatsvinden. "We wilden nog een stap hoger en liepen al langer met de plannen rond om de World Cup terug naar Nederland te halen. Met de supermarktketen Jumbo hebben we een geweldige sponsor. De keuze is op de CHV Noordkade in Veghel gevallen als locatie, omdat het hoofdkantoor van Jumbo daar is gevestigd", zeggen organisatoren Harry Mathijssen en Ad Smout van de Stichting BEN.

De groeiende interesse in driebanden is ook door de Nederlandse media opgepikt. De aandacht voor de sport zit de laatste jaren stevig in de lift. De beslissing van Ziggo Sport om de World Cup uit te zenden, onderstreept dit gegeven. De zender toonde wel al beelden van pool en snooker, maar het is voor het eerst dat Ziggo Sport de discipline driebanden gaat uitzenden. Van 20 t/m 26 oktober zullen wedstrijden deels live te zien zijn op kanaal 14, deels in samenvatting.

Ziggo Sport: "We zijn verheugd de World Cup Driebanden te gaan uitzenden. De groei van het internationale driebanden is evident; je voelt aan alles dat er bijzondere ontwikkelingen zijn. We waren zelf begin dit jaar aanwezig bij de KNBB Kling Masters in Berlicum, met uitpuilende tribunes, een geweldige sfeer en driebanden op het hoogste niveau. Wij denken dat dit bij de World Cup in Veghel zeker net zo sterk het geval zal zijn, en daarmee een passende uitbreiding op onze programmering zal vormen."

'Garantie voor toptelevisie'

KNBB-directeur Willem La Riviere is erg blij dat Ziggo Sport de World Cup Driebanden gaat uitzenden. "Live biljarten op tv heeft ongekende waarde voor biljartliefhebbers. Dat zoveel Nederlanders de wedstrijden nu live kunnen zien geeft aan hoezeer het driebanden als sport in de lift zit. Ziggo Sport heeft een groot bereik, en driebanden past ook perfect in de programmering."

"De beste spelers van de wereld zullen in Veghel zijn, en gezien de breedte van de internationale top en de steeds maar hoger wordende moyennes is dit een garantie voor toptelevisie.”

De Koekbouw in Veghel, waar de World Cup Driebanden zal gaan plaatsvinden.

Knippen met de vingers

De KNBB ziet het binnenhalen van de World Cups voor minimaal drie jaar als een verdere impuls voor het driebanden in Nederland. Ad Smout van Stichting BEN: "Als je ziet hoe driebanden leeft in Nederland, dan is dit niets meer dan een logische volgende stap. Bij de KNBB Jumbo Masters Driebanden zitten de tribunes al jaren bomvol, en is door het enthousiasme van het publiek het driebanden steeds meer een beleving geworden. Niet meer braaf knippen met de vingers na een punt, maar gewoon juichen – en opkomen met muziek en met een lichtshow."

"Het spelniveau van driebanden wordt steeds hoger, zeker ook internationaal. Er is de laatste jaren een mooie ontwikkeling gaande voor driebanden in Nederland. Met het binnenhalen van de World Cups is een prachtige vervolgstap gezet, en dan ook nog eens live te zien op Ziggo Sport!"

Tijdens de Sponsorreport Livesessie 'De Kracht van Klein' zal KNBB-directeur Willem La Riviere vertellen hoe een kleine bond als de Nederlandse Biljartbond een grote impact kan hebben. Bestel hier je tickets.

Headerfoto: Ton Smilde / Foto in tekst: CHV Noordkade