Zo kijk en volg je de Paralympische Spelen in Tokio

Na de voor Nederland uiterst succesvolle Olympische Zomerspelen, starten op dinsdag 24 augustus de Paralympische Spelen. De Paralympics zijn op tv alleen bij de NOS te volgen. De publieke omroep schenkt dagelijks aandacht aan het evenement. SPORTNEXT maakt een compleet media-overzicht.

In tegenstelling tot de Olympische Spelen heeft Eurosport niet de rechten voor de Paralympische Spelen. De NOS doet een kleine twee weken (24 augustus-5 september) verslag van het evenement in Tokio, waar maar liefst 73 atleten naar afreizen.

Televisie

De NOS doet op televisie alleen rechtstreeks verslag van de openings- en sluitingsceremonie. De openingsceremonie begint op dinsdag 24 augustus om 13.00 uur op NPO 1 en de sluitingsceremonie vindt plaats op zondag 5 september vanaf 13.00 en is eveneens te bekijken via NPO 1. Op NPO 2 is er na Nieuwsuur een dagelijks programma van 25 minuten met Herman van der Zandt en drie vaste gasten, oud-rolstoeltennisster Jiske Griffioen, rolstoelbasketballer Marc van de Kuilen en parazwemmer Simon Boer. Het programma is omstreeks 22.00 uur te zien op NPO 2.

Verder zendt de NOS dagelijks na het NOS Journaal van 20.00 uur een kort programma van ongeveer 7 minuten uit, waarin Van der Zandt de opmerkelijkste prestaties de revue laat passeren.

Wie via de televisie toch live de Paralympics wil volgen, kan terecht bij onze oosterburen. De ARD en ZDF doen dagelijks rechtstreeks verslag vanuit Tokio. Uiteraard zal de focus in de uitzendingen vooral liggen op onderdelen waar de Duitse atleten kansrijk zijn voor een medaille.

Radio

Op de radio wordt dagelijks aandacht geschonken aan de Paralympische Spelen. Suse van Kleef maakt bijdragen voor het NOS Radio 1 Journaal en Nieuws en Co (NOS/NTR). In Langs de Lijn En Omstreken (NOS/EO) schuift bij toerbeurt een van de tv-analisten aan, dus Jiske Griffioen, Marc van der Kuilen en Simon Boer.

Verder maakt de AVROTROS een radioprogramma en podcast rondom de Paralympics. Voormalig paralympiër Roos Oosterbaan presenteert vanaf 23 augustus tijdelijk het programma ‘Miss Paralympics’ op NPO Radio 1, tussen 1.00 en 2.00 uur ’s nachts. Onder dezelfde titel maakt ze samen met Marc van de Kuilen ook een podcast.

Online

NOS

Op NOS.nl zijn de Paralympische Spelen rechtstreeks te volgen via vier livestreams.

De NOS heeft verder een speciale pagina over het evenement met een overzicht van artikelen en video’s en er is gedeelte met het laatste nieuws.

Overige media

Het is bij de redactie niet bekend in welke mate de overige Nederlandse media aandacht schenken aan de Paralympische Spelen, behoudens het publiceren van de (belangrijkste) resultaten.

TeamNL

NOC*NSF doet ook verslag van de prestaties van TeamNL. Op teamnl.org vind je het overzicht van alle Nederlandse deelnemers, met van elke Nederlandse sporter een persoonlijk profiel.

Door een account aan te maken kun je de sporter volgen en ontvang je alerts zodra er nieuws over hem/haar te melden is. Verder is op TeamNL het laatste nieuws te vinden, het wedstrijdschema met wanneer de Nederlanders in actie komen en wat de resultaten zijn.

Internationaal Paralympisch Comité

Op de officiële website van het Internationaal Paralympisch Comite - paralympic.org - kun je terecht voor nieuws, video's, uitleg over de sporten, het programma en nog veel meer. Livestreamen kan niet, omdat de NOS de exclusieve rechten heeft.

App

TeamNL

TeamNL heeft ook een eigen app, die dezelfde functies heeft als de site teamnl.org.

Tokyo 2020 Official App

Ook het IOC heeft samen met het organisatiecomité een eigen app ontwikkeld. Je kunt er van alles vinden: van het programmaboekje, tot updates en sociale mediaberichten van de sporters. Ook kun je informatie vinden over alle sporten op de Paralympische Spelen, inclusief de spelregels. De inhoud van de app is aangepast op je locatie, zodat je geen rekening hoeft te houden met tijdsverschillen. Daarnaast is er ruimte voor games, zoals een quiz en is via augmented reality een interactieve reis door acht verschillende culturen beschikbaar.

NOS

Ook de NOS heeft een uitgebreide app als aanvulling op de tv-uitzendingen en de website. Bij gouden medailles voor Nederlandse sporters versturen de NOS een pushmelding, mits je die voor sport hebt ingeschakeld. Het is daarnaast mogelijk in de liveagenda een belletje aan te zetten. Gebruikers krijgen dan een melding wanneer er een sport live te volgen is.

Social media

Alle eerdergenoemde media in dit artikel zijn een must om te volgen op social media tijdens de Paralympische Spelen. Daarnaast is er ook nog een aantal andere kanalen die je moet volgen.

Paralympic Games

Het speciale YouTube-kanaal van het IPC voor de Paralympische Spelen is onmisbaar. Herhalingen van wedstrijden, korte docu’s, een uitleg en vooruitblikken. Op het kanaal is voor iedereen wel iets te vinden.

Journalisten

ParaWatcher
Edwin Peek

Robbert de Rijk

Headerfoto: kovop58 / Shutterstock.com