Zo kijk en volg je het WK voetbal bij de NOS

Voetbalminnend Nederland maakt zich ondanks de afwezigheid van Oranje op voor het wereldkampioenschap voetbal. Zoals gebruikelijk doet de NOS verslag van het evenement in Rusland. In totaal zendt de publieke omroep in 25 dagen tijd maar liefst 64 wedstrijden uit. Koen Adriaanse, communicatieadviseur sport bij de NOS, over nieuwe formats, innovatie en social media.

Pijlers

"Als Oranje niet meedoet aan een groot toernooi, is onze aanpak logischerwijs anders”, zegt Adriaanse. “Zo gaan er minder medewerkers naar Rusland om verslag te doen en brengen we Studio Rusland vanuit Hilversum in plaats vanuit Moskou."

Frank Snoeks, Frank Wielaard, Jeroen Grueter, Jeroen Elshoff, Jan Roelfs, Arno Vermeulen en Philip Kooke zijn de commentatoren voor de NOS. Daarnaast zijn er zijn vier verslaggevers ter plaatse. Joep Schreuder begeeft zich in het spoor van het Marokkaanse team, waar de NOS dit WK bijzondere aandacht aan schenkt. Bert Maalderink volgt de grote teams, zoals Brazilië, Spanje en titelhouder Duitsland. Jeroen Stekelenburg is de WK-verslaggever in Moskou, de hoofdstad waar de meeste ploegen hun basiskamp hebben en waar twee speelstadions zijn. Edwin Cornelissen bedient de radio met verslagen en reportages.

Volgens Adriaanse zijn er ondanks de afwezigheid van Oranje nog voldoende redenen om het toernooi in Rusland op de voet te volgen. “Het WK is nog steeds zeer interessant. Enerzijds omdat je dé sterren uit het voetbal in actie ziet en anderzijds omdat er veel spelers meedoen die we kennen uit de Eredivisie. Twee jaar geleden merkten we tijdens het EK al dat er nog steeds veel interesse is van het Nederlandse publiek voor een toernooi zonder Oranje. In 2016 hebben 13,5 miljoen Nederlanders iets meegekregen van het EK via de NOS. Het WK is nóg groter, dus we verwachten opnieuw veel publieke interesse.”

Nieuwe formats

De NOS introduceert deze zomer een aantal nieuwe programmaonderdelen. Wat direct opvalt is de samenwerking met freestyler én programmamaker Soufiane Touzani. In Touzani’s WK Warming-up bereidt Touzani degene die wel naar het WK gaan voor op het wereldkampioenschap. De warming-up vindt plaats op een Cruyff Court in een willekeurige wijk in Nederland. Wat is de favoriete warming-up van Hakim Ziyech (Marokko)? En waar denkt Alireza Jahanbakhsh (Iran) aan tijdens het warmlopen? Naast die twee smaakmakers van de Eredivisie komen ook Nicolás Tagliafico (Argentinië), Karim El Ahmadi (Marokko), Lasse Schöne (Denemarken) en Jon Dahl Tomasson (Denemarken) aan bod. Na de warming-up - de open training - volgt in een mobiel decor op het veld de besloten training; een gesprek tussen Touzani en de WK-ganger. "

"Touzani staat bekend om zijn geheel eigen wijze van interviewen. Door zijn aanpak zijn veel sporters bereid iets meer van zichzelf te laten zien. Je leert spelers op een andere manier kennen. Het is echt een toevoeging aan ons programma. Bovendien spreekt Soufiane een andere, jongere doelgroep aan”, legt Adriaanse de beslissing voor de samenwerking met Touzani uit.

Het WK in Rusland wordt het eerste grote eindtoernooi met een videoscheidsrechter. Dat betekent in theorie dat wedstrijden zelfs kunnen worden beslist aan de hand van videobeelden. Adriaanse: “Voor uitleg en duiding over de beslissingen van de videoscheidsrechter hebben wij onze eigen videoref: betaaldvoetbalscheidsrechter Bas Nijhuis. Hij geeft tekst en uitleg en probeert alle twijfels bij de kijker weg te nemen. Bas kan op alle platformen worden ingezet, dus we kunnen op de radio bijvoorbeeld al tijdens een duel met Bas bellen. Bas zal ook minimaal een keer te gast zijn in de studio.”

Innovatie

De meest opvallende innovatie dit WK is NOS 360°. Via de NOS app en op NOS.nl bekijk je de mooiste acties en doelpunten vanuit verschillende camerahoeken. Vlak na een doelpunt, grote kans of mooie pass staan er in de NOS app en op NOS.nl beelden van dat ene moment, maar dan vanuit diverse camerastandpunten. Tussen de dug-outs, achter de keeper en van boven het veld. “We zijn hier best trots op. We bieden voetbalfans namelijk de kans het WK op een unieke manier te beleven”, aldus Adriaanse. “Je bent als het ware zelf de regisseur en kunt acties vanuit verschillende hoeken terugkijken. Dat moment kun je ook nog delen met je vrienden via social media. Dit is een nieuwe manier om multimediaal naar het WK te kijken. De FIFA bood deze mogelijkheid aan de officiële broadcasters van het toernooi aan en wij maken daar gebruik van.”

NOS Sport betrekt met de start van het WK tevens een nieuw onderkomen, zoals het NOS Journaal dat anderhalf jaar geleden deed. De opvallendste vernieuwing: het nieuwe decor is rond. Daardoor is het eenvoudiger om de verschillende programma’s vanuit één decor uit te zenden of zelfs te combineren. Het idee hierachter is dat in het nieuwe decor het publiek nog meer het gevoel heeft er live bij te zijn.

Technologie

Het WK 2018 in Rusland wordt voor het eerst in UltraHighDefinition TV, ook wel 4k genoemd, in beeld gebracht. Dit betekent een vier keer hogere resolutie dan HD, goed voor meer kleuren en contrast. Nederland is één van vijftien landen ter wereld waar het WK in Ultra HD wordt uitgezonden.

Net als voorgaande toernooien zal het WK ook weer live te volgen zijn via de NOS-app en op de speciale WK-pagina NOS.nl/wk2018. Via deze kanalen vindt de bezoeker het laatste WK-nieuws en de samenvattingen van de wedstrijden, maar ook veel extra materiaal zoals interviews, het speelschema, livestreams, real-time statistieken en een liveblog. Adriaanse verwacht dat veel mensen het toernooi via de livestream gaan volgen. “Omdat in de poulefase wedstrijden om 14.00 uur en 17.00 uur worden gespeeld, zal een groot aantal mense de livestream gebruiken om deze duels te volgen. Tijdens de Winterspelen in Pyeongchang merkten we al dat kijken via livestreams aan populariteit wint. We hebben gedurende de Spelen online diverse records gebroken. We verwachten nu weer een hoop kijkers voor de livestreams en zijn hier goed op voorbereid.”

Social media

Uiteraard spelen ook social media een belangrijke rol in de verslaggeving van de NOS. De omroep mag als rechtenhouder beelden van het WK verspreiden via social media. Adriaanse: “We proberen al onze volgers zo goed mogelijk op de hoogte te stellen van alles wat er gebeurt in Rusland. We plaatsen samenvattingen van alle duels op YouTube en op Facebook posten we video’s met hoogtepunten van de wedstrijden. Daarnaast hebben we toegang tot exclusieve bijdrages die de FIFA zelf maakt. Tot slot brengt Joep Schreuder vanuit Rusland items die speciaal zijn gemaakt voor onze social media-kanalen.”


Foto's: NOS