Meerkat en Periscope: niet te missen ‘hype’ voor sportverenigingen

Dé hype van de laatste dagen in de wereld van online communicatie zijn Meerkat en Periscope. Met deze apps kun je heel simpel live videobeelden delen. De live videostreams zijn een geweldige aanvulling voor sportverenigingen om de club in beeld te brengen en de achterban nóg beter te betrekken.

Live videobeelden delen is niet nieuw. Diensten als YouTube Live en Ustream maakten het eerder al mogelijk om videobeelden live de wereld in te sturen. Maar met Meerkat en Periscope lijkt er een nieuw tijdperk aan te breken. Hoewel beide apps pas enkele dagen geleden gelanceerd zijn en ongetwijfeld nog gaan doorontwikkelen, kunnen we al stellen: nog niet eerder was online video streamen zó gemakkelijk.

Wat is het?

Met de apps van Meerkat en Periscope kun je met één druk op de knop live video uitzenden. Dit is gekoppeld aan Twitter. Zodra je jouw opname start, verschijnt er een melding met link op Twitter. Deze link brengt je bij de live-uitzending. Ook kun je via de videostreamapps rechtstreeks accounts volgen. Zodra iemand een uitzending start, krijg je een melding.

Een video kan via Meerkat (vooralsnog) alleen live bekeken worden. De video wordt nergens opgeslagen om op een later moment te kunnen bekijken. De urgentie om de live video ook echt te openen is daarmee hoog. Periscope biedt wat meer mogelijkheden. Zo heb je met deze app de mogelijkheid om de video tot 24 uur na de opname nog te bekijken. Ook is de look & feel van Periscope net wat fraaier. Bij beide apps kun je sowieso de video-opnames opslaan op je smartphone. Hierdoor kun je de video’s aanvullend op de uitzending via Meerkat of Periscope ook nog delen op bijvoorbeeld Facebook en YouTube.

Meer dan een hype

Hierboven noem ik Meerkat en Periscope een hype. Omdat een hype tijdelijk van aard is, is deze woordkeuze eigenlijk niet op zijn plaats. Online video neemt al langere tijd enorm toe in populariteit. Het eenvoudig live streamen van video is slechts een volgende stap. We mogen verwachten dat dit net zo gaat inburgeren zoals andere vormen van social media al zijn ingeburgerd.

Hoofdpijn

Voor verschillende branches gaan apps als Meerkat en Periscope ongetwijfeld tot hoofdpijnmomenten leiden. Hoe gaat een Ajax of Feyenoord de middenweg vinden tussen televisierechten en fanengagement? Hoe reageren bioscopen of concertorganisatoren op de app? En wat gebeurt er met auteursrechten?

Prachtige aanvulling voor sportverenigingen

Die lastige vragen zijn er vrijwel niet voor amateurverenigingen. Live videostreaming is een geweldige aanvulling op bestaande communicatiemiddelen van de club. Via Twitter kunnen volgers vaak nu al op de hoogte blijven van de tussenstanden van belangrijke wedstrijden. Meerkat en Periscope bieden de mogelijkheid om met een smartphone live videobeelden toe te voegen aan de verslaglegging. Dat kan met een hele wedstrijd, maar korte momenten zijn ook een prachtige aanvulling. Denk aan live beelden van een penalty, een strafcorner of de laatste paar minuten van een wedstrijd. Meerkat biedt de kans de achterban nóg beter bij de club te betrekken.

Ook buiten de lijnen hebben sportverenigingen volop momenten die een videostream op Meerkat of Periscope kunnen verdienen. Prijsuitreikingen, feestjes, de algemene ledenvergadering, een contractondertekening met een sponsor, vraag- en antwoordsessies, voorbeschouwingen en een interview met een trainer zijn slechts een greep uit de vele contentmogelijkheden.

Van HC Tilburg zag ik de eerste Meerkat-video’s al in mijn timeline voorbijkomen. Welke clubs zijn of gaan er binnenkort nog meer aan de slag met Meerkat of Periscope? Laat het weten in de comments!

Afbeeldingen: Slashgear