Mijmerend loop ik over het strand van Copacabana en vraag ik mij af waar alle voetbalgekke Brazilianen zijn. Johnny de Mol wist ze voor zijn programma “de Mol in Oranje” veelvuldig voor de camera te krijgen, maar ik zie ze niet en moet tot mijn grote verbazing constateren dat, met nog 3 weken te gaan, de WK-koorts nog echt een beetje op gang moet komen in Brazilië. Ok, eerlijkheid gebied te zeggen dat de Brazilianen, net als de Russen overigens, alles op het laatste moment laten aankomen, maar ik had toch wel wat meer merchandising, billboards en in strak Brazilië-shirt geklede dames verwacht. Nee het WK leeft nog niet echt, maar om nou te zeggen dat men in Brazilië super negatief is, wat sommige media als ‘angle’ gekozen hebben, strookt ook weer niet met de werkelijkheid. Maar het verkoopt natuurlijk wel kranten.
Eigenlijk moet ik concluderen dat de Braziliaan vooral onverschillig is over het WK. Ze zullen er nooit zelf over beginnen en als je het ze vraagt zijn ze toch wel gematigd positief over het evenement. Het blijven natuurlijk voetbalgekke mensen. En dus, zo heb ik me door insiders laten influisteren, staan die miljoen mensen straks echt wel hier op het strand waar ik nu loop en waar een van de grootste Live Sites die een sportevenement ooit gekend heeft, wordt gebouwd. De aantallen bij het bezoek van de paus 3 maanden geleden (3 miljoen), zullen ze waarschijnlijk niet overtreffen (Brazilianen zijn immers boven alles katholiek) maar als de Goddelijke Kanaries straks het veld betreden, komen religie en sport toch even bijzonder dicht bij elkaar.
En dat is iets waar wij als voetbalminnende Nederlanders behoorlijk naar uitkijken. Want zelfs zonder groot toernooi is de sfeer in Brazilië al geweldig en die feestvreugde zal straks tijdens het WK en de Olympische Spelen moeiteloos enorme hoogtepunten bereiken. “The 17-day Carnaval” noemen ze de Olympische Spelen hier al en als je ooit carnaval in Rio hebt meegemaakt, weet je dat iets zal worden waar je als feestende sportfan echt bij moet zijn geweest.
Geweldig wordt het dus, maar dan moet er nog wel een hoop af. De meesten van u zullen inmiddels de verhalen over de infrastructurele uitdagingen en problemen in Rio wel gelezen hebben. Voor het WK komen die zorgen te laat, maar zijn ze, mijn inziens, ook een beetje overtrokken. Een beetje een media-hype. Tuurlijk zijn van de 12 stadions er 3 nog niet helemaal af, maar als je iets verder dan de koppen leest, merk je dat er bij eentje een persgebouw ontbreekt waardoor de arme journalisten in een tent op een parkeerplaats hun werk moeten doen. Bij de andere twee is het dak nog niet af, iets dat mijn inziens alleen esthetische waarde heeft, want weet u hoeveel dagen het regent in juni/juli in São Paolo? En tegen de zon zetten wij Nederlanders wel een oranje petje op.
De Spelen zijn echter andere koek. Waar bij het WK alles nog lekker verspreid is over 12 steden en ongeveer het hele land, gaat het bij de Spelen maar om 1 stad. Rio! En die moet voor grote delen herbouwd worden. En nee, natuurlijk zijn ze daar nog lang niet mee klaar en ja natuurlijk maakt iedereen zich zorgen. Toch vond ik het wel meevallen. Dat is een persoonlijke mening, maar ik heb aardig wat steden voor een Olympische Spelen zien transformeren, met als laatste bijzondere ervaring het volledig uit het niets opgebouwde Sochi.
Maar Rio is geen Sochi en waar daar niets stond, moet in Rio nog wel het nodige gesloopt worden alvorens men kan beginnen met bouwen. Toch maak ik me nog geen zorgen: in Barra (de Olympische wijk) ziet het er allemaal erg redelijk uit. De snelle buslijnen zijn al grotendeels aangelegd en veel hotels zijn in zulke vorm van aanbouw dat Sochi taferelen hier niet waarschijnlijk lijken. En ok, ik moet toegeven dat er op het Olympic Park nog weinig gebeurt, maar daar worden veelal temporary structures gebouwd en die heb je twee jaar van te voren simpelweg nog niet nodig. En wees nu eerlijk, is er iemand die twijfelt of er straks een zwemstadion ligt of een velodrome? Die bouwen specialisten in 4 maanden op als dat nodig is. Dan zijn het natuurlijk geen iconische stadions doorspekt van architectonisch vernuft, maar gelooft u mij maar, voor de stadions komt niemand naar Rio.
De enige echte uitdaging is de metro van Copacabana naar Barra. Niemand weet namelijk precies wat de status daarvan is. We hebben het gat waar hij uit moet komen in Barra gezien, en dat ziet er goed uit, maar niemand weet waar de boor nu is. Af en toe verzakt er een huis in Ipanema en dan neemt men maar aan dat hij daar ergens onder moet zitten. Officiële uitspraken doet de gemeente er niet over, maar Ipanema is nog wel een stukje boren van Barra…
Toch denk ik in tegenstelling tot velen dat ook die metro er uiteindelijk wel komt. Effectief is het namelijk de enige manier om in Barra te komen en daarom veel te belangrijk voor deze Spelen. En infrastructurele projecten die een dusdanige impact op de Spelen hebben, zijn nog nooit niet af gekomen, dat laat een IOC simpelweg niet gebeuren. En laten we nog 1 keer eerlijk zijn, ze hebben gelukkig niet de bouwers van de Noord/Zuidlijnin dienst genomen…