Nederland Fitnessland, Rabobank met trends en ontwikkelingen

In Nederland doet zo'n 20% aan fitness, ruim 3 miljoen mensen. Ongeveer tweederde was lid van een fitnesscentrum en brengen jaarlijks meer dan 200 miljoen bezoeken aan één van de 1.650 fitnesscentra in ons land. Fitness is daarmee uitgegroeid tot één van de meest beoefende takken van sport onder de (volwassen) bevolking zo valt te lezen in het trendrapport van de Rabobank.

Lees ook: Hockey al 18 jaar #samenmet Rabobank

Fitness blijft volgens het onderzoek populair in Nederland al is de explosieve groei van de voorgaande decennia tot stilstand gekomen en lijkt de verzadiging opgetreden. Het overgrote deel (75%) brengt gemiddeld één keer per week en 1,5 uur een bezoek aan fitnesscentra. Daarbij is zeker sprak van een seizoensvraag, topmaanden zijn oktober tot en met april met een absolute piek in januari vanwege het goede voornemen om het nieuwe jaar gezond te beginnen.

De verschillen tussen grootte en aanbod van verschillende fitnesscentra is groot. Van luxe leisurecenters tot traditionele krachthonken en bijzondere concepten waar bijvoorbeeld 24 uur per dag en 7 dagen in de week kan worden gesport of hoe vaker je komt hoe goedkoper het wordt. Wat opvalt is de opkomst van nieuwe abonnementsvorm zoals SportPartout waarbij consumenten door heel Nederland bij één van de 140 aangesloten sportcentra naar binnen kunnen.

Lees meer: flexibele (bedrijfs)fitness vindt langzaam aan zijn weg met SportPartout

De verwachting is dat het volume van de Nederlandse fitnessmarkt in 2014 met 1 tot 2% zal dalen in vergelijking met vorig jaar. De consument hecht minder aan bezit en is daarom minder snel geneigd een ((langlopend) lidmaatschap aan te gaan, de crisis zorgt voor een daling van het beschikbare budget en mensen zijn minder loyaal aan een club. De trends, in combinatie met een verzadigde markt brengt een negatief segment voor 2014. Voor de lange termijn is het sentiment neutraal.

Gijsbregt Brouwer over de fitnessmarkt
Differentiëren op alleen duur of goedkoop is niet meer voldoende. De opkomst van fitness apps, de hausse aan personal trainers, de nieuwe outdoor concepten, de ontsporting van sport en het gemak waarmee je zelf, samen, kunt trainen zijn allemaal redenen om je veel duidelijker te profileren. Het is tijd voor de fitnessbranche om digitalisering en conceptualisering te omarmen en echt met de sportconsument mee te veranderen.

Bekijk hier Rabobank, Cijfers & Trends - Branche-informatie

Lees ook: Hashtag samenmet verbindt Rabobank op Nike-achtige wijze met het WK Hockey

Afbeeldingen (CC): The Sales University - Miami Fitness