Nieuwe app moet golfer én de golfsport vooruit helpen

Golf. Het is een van de meest individuele sporten die je je kunt voorstellen. Achttien holes lopen, jezelf sportief verbeteren, genieten van buiten actief bezig zijn, je hebt er in principe niemand anders voor nodig. Dat is prettig voor de drukbezette golffanaat, maar komt de sociale kant van de sport niet ten goede. En dat feit kan zelfs in economisch opzicht nadelig zijn voor de golfsport. Een nieuwe app waarmee golfenthousiastelingen elkaar om samen te spelen, kan bijdragen aan een oplossing.

De nieuwe app heet Golf@ en niemand minder dan voormalig profvoetballer Kenneth Perez is de bedenker en drijvende kracht achter het idee. “Heel irritant is dat: je hebt het perfecte golfweer en ruimte in de agenda, maar niemand kan. Dat patroon wil ik doorbreken”, legde de Deen onlangs uit tegenover de NOS. Het gebruik van de ‘The Social Golf Platform’, zoals de app door de makers wordt omschreven, kan de beleving van de sport dus vergroten en er uiteindelijk voor zorgen dat amateurgolfers vaker de baan ingaan. Vooral daarom beginnen ook de Nederlandse golfverenigingen de waarde van de app in te zien.

Vijfduizend downloads

Golfers kunnen elkaar vinden via de app, maar de verenigingen kunnen de app zelf ook gebruiken en zo golfers samenbrengen op hun baan. Op die manier kan de app voorzien in een grote behoefte bij de gemiddelde golfclub: meer bezoekers die meer geld uitgeven. Golfverenigingen hebben het immers niet makkelijk. Ze gaan gebukt onder de snel toenemende vergrijzing op de banen en hebben de ledenaantallen de laatste jaren langzaam zien teruglopen. Nieuw en vooral jong bloed op de Nederlandse banen is precies wat de sport nodig heeft. Voor de spelers blijft de app gratis, maar de makers willen de verenigingen op termijn alleen toegang verlenen tegen betaling. Want achter het plan van Perez en diens zakelijk partners Erik Nugteren en Bastiaan Beens zit natuurlijk ook gewoon een verdienmodel.  De eerste vijfduizend downloads van de app zijn inmiddels een feit.

“Je bent niet meer veroordeeld tot dat ene vriendenclubje of de mensen in je omgeving”, benadrukt Perez nogmaals de toegevoegde waarde van de app. “Je kunt overal spelen, van Limburg tot Groningen. Om het een innovatie van de sport te noemen is misschien wat overdreven, maar het creëert mogelijkheden en lost problemen op.”