Nieuwe sport Stillball brengt het hele kantoor in beweging

Stillball is de nieuwste hype op vele kantoren in Nederland en zag vrijdag officieel het levenslicht na jaren van beoefening in relatieve onbekendheid. Onder aanvoering van Triple Double sportmarketing werd deze nieuwe sport vrijdag 20 januari geïntroduceerd, onder auspiciën van de KSBN (Kantoorsportbond Nederland). Bondsvoorzitter Robin Koster is verheugd met dit nieuws "Al jaren wordt deze sport op lokaal niveau beoefend en ik kijk er naar uit om heel Nederland kennis te laten maken met dit fenomeen."

Bob van Oosterhout, directeur van Triple Double sportmarketing en geestelijk vader van deze nieuwe sport, is verguld: "Het nieuws dat Stillball op nationaal niveau doorbreekt en deze erkenning krijgt is geweldig." Van Oosterhout vervolgt: "Op kantoren wordt veel te veel tijd zittend doorgebracht, alleen al daarom is dit van belang."

Meer bewegen

En daarmee raakt Van Oosterhout eigenlijk de kern van het initiatief; meer beweging in de kantooromgeving. Afgelopen jaren zijn er talloze onderzoeken gepubliceerd over de keerzijde van een zittend beroep, met als klap op de vuurpijl de welbekende uitspraak 'zitten is het nieuwe roken'. Voorzitter Koster voegt daaraan toe: "Het UMC stelt niet voor niets; wie onvoldoende beweegt, wordt eerder ziek: lichamelijk én geestelijk. En wie ziek is, wordt eerder beter door vooral te blíjven bewegen." Ondanks vergaande tips vanuit de medische wereld en het overheidswezen, lijkt het moeilijk deze tendens te keren.

Het spel

Stillball gaat daar met ingang van vrijdag echter verandering in brengen. De sport is vooropgesteld erg leuk, maar daarnaast ook laagdrempelig, letterlijk te spelen door iedereen, niet bijzonder tijdrovend en een uitstekende manier om even van die stugge bureaustoel af te komen.

"Het spel is eigenlijk heel eenvoudig", aldus de bondsvoorzitter. Men neme een willekeurige kantooromgeving en een (onbeperkt) aantal deelnemers die allen in volgorde deelnemen aan het spel. Speler 1 – en waarschijnlijk initiatiefnemer van het 'rondje Stillball' – schiet de bal met de voet weg. Voordat deze stil ligt, moet speler 2 de bal geraakt hebben. Dit ritueel herhaalt zich voor alle spelers die deelnemen aan het rondje, tot het moment dat de bal stil ligt. De speler die op dat moment aan de beurt was, is af en mag zijn werkzaamheden hervatten. Het spel wordt voortgezet totdat de uiteindelijke winnaar zich aandient.

Ontstaan

Over de ontstaansgeschienis is Van Oosterhout kort: "We hebben de sport negen jaar geleden per abuis bedacht en in de tussenliggende periode met diverse projectteams gewerkt aan de doorontwikkeling van het spel. Dat de sport inmiddels dicht tegen perfectie aanschuurt, hoef ik dan ook niet te benadrukken." De ambities van beide heren liegen er dan ook niet om, getuige de keuze voor een internationale spelling van het woord 'Stillball' en het geformuleerde hoger doel 'Al rollend een gezondheidsimpuls voor de mondiale kantoorwereld genereren, te beginnen in Nederland'. "Dus we kunnen voorlopig wel even vooruit", grapt Koster.

Op Stillball.com en via @Stillball32 zijn alle ins en outs over het spel te vinden en tevens exemplaren te koop voor het symbolische bedrag van € 20,-. "Stillball is het eerste wapenfeit in ons 20ste jubileumjaar en daar blijft het de komende 12 maanden niet bij". laat Van Oosterhout weten. "Dus houd tripledouble.nl iedere 20ste van de maand goed in de gaten!"

Video: Hoe werkt Stillball?


 

Headerfoto: Triple Double